Masiello priznao da je namjerno dao autogol

Masiello nakon što je postigao autogol protiv Leccea u maju prošle godine (Getty Images)

Bivši odbrambeni nogometaš Barija Andrea Masiello dobio je uslovnu 22-mjesečnu kaznu zatvora u srijedu nakon što je priznao da je namjerno postigao autogol kako bi pomogao lokalnom rivalu Lecceu da izbjegne ispadanje iz Serie A u maju prošle godine.

Ovaj 26-godišnjak, koji je trenutno bez kluba, spasio se zatvora nakon što je dogovorio sporazum u sudu u Bariju.

Njegovi saučesnici u prevari Gianni Carella i Fabio Giacobbe, koji su se kladili na nekoliko namještenih utakmica, dobili su uslovne zatvorske kazne od 17 mjeseci.

Bari je već bio izgubio prvoligaški status kada je igrao protiv Leccea, koji se borio za opstanak među najboljim italijanskim klubovima, a sumnjivi autogol Masiella, 10 minuta prije kraja utakmice, osigurao je Lecceu pobjedu od 2:0.

Lecce je kasnije izbačen iz Prve lige zbog učešća u posljednjem skandalu oko namještanja utakmica koji potresa italijanski nogomet.

Conteova suspenzija

Skandal „Calcioscommesse“ (nogometna opklada) u svoju mrežu je uhvatio i trenera Juventusa Antonija Contea, koji trenutno služi kaznu suspenzije od 10 mjeseci.

Četiri posljednja meča Barija u sezoni 2010-11 protiv Palerma, Sampdorije, Leccea i Bologne bila su pod istragom, a provjeravaju se i dueli ovog kluba sa Trevisom i Salernitanom.

Advokat Masiella kazao je italijanskim medijima u srijedu kako njegov klijent „samo želi živjeti u miru i potpunoj tišini, a posebno ne želi da bude stalna tema priča“.

Ovaj slučaj je prvi veći skandal oko namještanja utakmica u Italiji od Calciopolija 2006. godine, kada je Juventus ostao bez dvije titule prvaka i bio izbačen iz Serie A zbog umiješanosti.

Izvor: Agencije