Učesnici Marša mira ušli u Potočare

Učesnici „Marša mira“ stigli su nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kako bi prisustvovali 25. godišnjici genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Učesnike ovogodišnjeg “Marša mira” u Memorijalni centar uvele su majke Srebrenice, javila je Anadolija.

Na čelu kolone prethodnih dana su bili preživjeli iz jula 1995. godine.

“Maršu mira” se danas pridružio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Učesnicima Marša mira pridružili su se na etapi puta Jaglići – Derviševac. 

Ovogodišnji “Marš mira”, 16. po redu, organizovan je u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa. Upravo iz mjera predostrožnosti, organizovane su grupe u kojima je manje od 50 učesnika.

„Marš mira“, u otežanim uslovima u organizacijskom smislu zbog pandemije korona virusa, krenuo je u srijedu s Crnog vrha umjesto iz Nezuka, kakva je bila tradicija ranijih godina.

Čuvanje sjećanja i sprječavanje negiranja

U ukupnoj dužini od gotovo 100 kilometara, svih dosadašnjih godina, pa i ove, predvode ga preživjeli Srebreničani koji su isti taj put, samo u obrnutom smjeru, prošli 1995. godine bježeći od sigurne smrti.

Tada je blizu 15.000 muškaraca krenulo iz Srebrenice prema Nezuku, a nakon pet dana pješačenja stiglo ih je blizu 3.500.

Mnogi su ubijeni u zasjedama i granatiranju pripadnika VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Preživjelim Srebreničanima iz godine u godinu u pohodu se pridružuju brojni građani BiH, ali i mnogih drugih zemalja svijeta.

Za razliku od prethodnih godina, kada su na Maršu mira učestvovale hiljade ljudi iz cijelog svijeta, ovaj put ih sudjeluje stotinjak, zbog mjera izdatih radi sprečavanja širenja korona virusa.

Organizatori su ih pozvali i na poštivanje epidemioloških mjera, koje podrazumijevaju nošenje maski i držanje distance.

Marš mira, trodnevno pješačenje koje se organizira od 2004. godine, u okviru obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, simbolizira čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se u ljeto 1995. godine dogodilo u Srebrenici i njenoj okolini.

Tada su pripadnici vojske i policije RS-a ubili više od 8.000 djece, staraca, žena i muškaraca srebreničkog kraja.

Izvor: Al Jazeera i agencije