Marković i Haradinaj: Odnosi Crne Gore i Kosova prijateljski

Zadovoljstvo mi je da budem s crnogorskom zajednicom u Prištini, rekao je Duško Marković (EPA)

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je, nakon razgovora s predsjednikom kosovske vlade Ramushom Haradinajem u Prištini, da su odnosi dvije države prijateljski te da je dobio uvjeravanja kosovskog kolege da će crnogorska zajednica u toj zemlji uskoro biti upisana u Ustav Kosova.

“Od predsjednika vlade Haradinaja sam na ovom sastanku dobio uvjeravanje da će crnogorska zajednica biti institucionalno prepoznatljiva u budućnosti. Danas sam imao posebno zadovoljstvo prisustvovati otvaranju Razvojnog centra Crnogoraca u Prištini. To je dokaz da dvije zemlje baštine trajno i suštinsko prijateljstvo”, rekao je Marković.

Kako je priopćeno iz crnogorske vlade, dvojica dužnosnika razgovarali su i o bilateralnim odnosima, prije svega o gospodarskoj saradnji i prometnom povezivanju dvije zemlje.

Crnogorski premijer ocijenio je kako Kosovo i Crna Gora “vrlo dinamično razvijaju svoje odnose i partnerstvo”, ponudivši pomoć Prištini vezano uz crnogorska iskustva iz europskih i NATO integracija.

Haradinaj: Crna Gora i Kosovo ostaju prijatelji

“Mi se veoma dobro razumijemo u planu realizacije ključnih ciljeva dviju zemalja, a oni su evropski i evroatlantski. Crna Gora stoji na raspolaganju našim kosovskim prijateljima da im prenese sva iskustva i podršku koju smo imali u evroatlantskom procesu, u članstvu u NATO-u i naše iskustvo kada je u pitanju pregovarački proces s Evropskom unijom”, kazao je Marković.

Kosovski premijer Haradinaj rekao je da Crna Gora i Kosovo ostaju prijatelji, dosljedni u realizaciji svojih strateških interesa koji su ne samo dobrosusjedski, nego europski i euroatlantski, priopćila je crnogorska vlada.

Otvarajući Razvojni centar Crnogoraca na Kosovu Marković je kazao da će ta institucija doprinijeti jačanju veza Crnogoraca na Kosovu s matičnom državom, ustvrdivši da su „Crnogorci na Kosovu i Albanci u Crnoj Gori dva stuba na kojima stoji most saradnje između dvije države”.

Izvor: Agencije