Marine Le Pen za Al Jazeeru: Moramo upadati u džamije…

Razgovarala: Jacky Rowland

Predsjednik Francuske Francois Hollande održao je sastanak o nacionalnoj sigurnosti u Parizu nakon napada prošle sedmice u kojima je poginulo 17 ljudi.

Al Jazeera je razgovarala s Marine le Pen, predsjednicom desničarske Nacionalne fronte, o tome kako njena stranka vidi problem sigurnosti u Francuskoj.

Al Jazeera: U Parizu je održan sastanak o sigurnosti. Po Vašem mišljenju, šta bi Vlada Francuske trebala raditi da pruži francuskom narodu sigurnost?

Le Pen: Najveći prioritet je da se odmah ukine Schengen [bezvizni režim], zato što ne možete imati sigurnost i kontrolu u zemlji ako nemate nikakvu vlast nad svojim granicama. Nemoguće je zaustaviti ilegalnu trgovinu oružjem.

AJ: Vi govorite o evropskom nivou. Međutim, šta bi se trebalo uraditi u Francuskoj da se poveća sigurnost?

Le Pen: Moramo upadati u džamije fundamentalista. Moramo zaustaviti strano finansiranje islamističkih grupa. Moramo razmotriti našu vanjsku politiku i prestati prostirati crveni tepih za zemlje za koje znamo da finansiraju fundamentalizam, zemlje kao što su Saudijska Arabija i Katar.

AJ: Ono što govorite zvuči gotovo kao “čišćenje” svih džamija širom Francuske.

Le Pen: Pomiješali ste ih. Vjerujete da su sve džamije fundamentalističke…

AJ: Ali, Vi govorite o tome da treba ulaziti u džamije…

Le Pen: Džamije gdje postoji šerijatski zakon. One postoje u Francuskoj. Odbijanje da se to vidi znači da poistovjećujemo islam s islamskim fundamentalizmom. To moramo javno osuditi i iskorijeniti.

AJ: Da li vjerujete da je onda, na određenom nivou, islam kao religija na neki način nespojiva s francuskim vrijednostima?

Le Pen: Postoje neki koji vjeruju da sekularizam i islam nisu kompatibilni. Ali, muslimani moraju svima pokazati da to nije tačno. Na njima je da pokažu da možeš biti Francuz i musliman i poštovati sekularna pravila. I zbog toga se moramo suprotstaviti svim zahtjevima koji imaju za cilj uništavanje sekularizma – zahtjeve za različitom odjećom, zahtjeve za specijalnom hranom, zahtjeve za molitvenim sobama. Zahtjevi koji stavaraju specijalna pravila koja će dozvoliti muslimanima da se ponašaju drugačije.

AJ: Postojale su sugestije da Nacionalna fronta ne predstavlja vrijednosti Republike. Koje su Vaše reakcije na takve kritike?

Le Pen: Predsjednik Republike pozvao je na nacionalno jedinstvo i neke političke stranke odmah su izrazile volju da uklone Nacionalnu frontu. Zašto? Zato što razmišljaju o svojim izbornim interesima. To je prva stvar na koju su pomislili. Ne kako poboljšati sigurnost za Francusku i Francuze, nego kako zaustaviti Nacionalnu frontu da ima koristi od ovog napada. Bila je to otrcana reakcija i žalim je.

Izvor: Al Jazeera