Marin Čilić u polufinalu nakon predaje Rafaela Nadala

Rafael Nadal je predao susret na početku petog seta (EPA)

Najbolji hrvatski teniser Marin Čilić po drugi put u karijeri plasirao se u polufinale Australian Opena, nakon što mu je u utorak prvi tenisač svijeta Rafael Nadal predao četvrtfinalni dvoboj pri rezultatu 3:6, 6:3, 6:7 (5), 6:2, 2:0, nakon tri sata i 47 minuta borbe.

Bio je to sedmi Čilićev dvoboj protiv Nadala i druga pobjeda hrvatskog tenisera, koji je Španjolca svladao i 2009. godine u Pekingu, kad su se prvi put sastali.

Čilićev suparnik u polufinalu bit će Britanac Kyle Edmund, 49. teniser svijeta, koji je iznenađujuće svladao trećeg nositelja Bugarina Grigora Dimitrova rezultatom 6:4, 3:6, 6:3, 6:4.

Prvi teniser svijeta trebao je 52 minute za osvajanje prvog seta, u kojem je više prijetio na Čilićev servis, a do ključnog breaka stigao u osmom gemu, u kojem je hrvatski teniser napravio dvostruku pogrešku i promašio dva forhenda.

Odluka u tie-breaku

Nadal je prvi stigao do prednosti i u drugom setu, ponovno uz Čilićevu pomoć.

Pri rezultatu 2:2 i na break-loptu, Čilić je dobio opomenu zbog prekoračenja vremenskog ograničenja od 25 sekundi između poena.

Nakon opomene, napravio je dvostruku pogrešku i darovao break Nadalu.

No, uslijedio je preokret – nizom od četiri gema, u kojem je dvaput slomio servis Španjolca, Čilić je osvojio drugi set i, nakon 100 minuta igre, izjednačio se s Nadalom.

U trećem setu je prvi zaprijetio hrvatski teniser, ali je Nadal spasio jednu break-loptu kod 1:1 i još dvije kod 3:3.

Čilićev servis je bio ugrožen u desetom gemu, ali je spasio set-loptu odličnim volejem.

Odluka je pala u tie-breaku, u kojem servis nije bio prednost.

Nadal je poveo 2:0, Čilić nizom sjajna tri poena došao do 3:2 s dva servisa, ali je oba poena izgubio.

Povratak u četvrtom setu

Za 4:4 Čilić je pogodio još jedan neobranjiv forhend, kod 5:5 je potpuno izbacio Nadala iz terena, a onda promašio forhend kojim je trebao doći do set-lopte.

Nadal takvu priliku nije propustio i, nakon 72 minute igre, u trećem setu je došao do na korak od polufinala.

Bez obzira na takav rasplet, Čilić nije “spustio gard”, već je u četvrti set ušao još odlučniji izboriti peti set.

Takav pristup mu se isplatio u četvrtom gemu, u kojem je došao do breaka još jednim neobranjivim forhendom.

Nakon 4:1 za Čilića, Nadal je zatražio medicinsku pomoć zbog bolova u desnom kuku.

Meč je nastavljen, a Čilić nastavio igrati u istom ritmu te je dobio četvrti set i prednost prvog servisa u odlučujućoj dionici.

Nakon što je Nadal izgubio servis kojim je Čilić došao do prednosti 2:0, Španjolac je, vidno šepajući, došao do hrvatskog tenisera i stisnuo mu ruku u znak predaje.

U četvrtak borba za finale

Do tog trenutka, čak i kad kod Nadala nije bilo znakova ozljede, Čilić se ravnopravno nosio s protivnikom i parirao mu vrlo agresivnom igrom, kojom je natjerao Nadala u defanzivu.

Čilić je završio meč sa 83 izravna poena, a Nadal sa samo 39.

Polufinalni dvoboj Čilića i Edmunda na rasporedu je u četvrtak ujutro po europskom vremenu.

Do sada su se jednom sastali, prošle godine u drugom kolu turnira Masters 1.000 serije u Šangaju, kad je Čilić slavio u dva seta.

Za drugo polufinale bore se Amerikanac Tennys Sandgren i Hyeon Chung iz Južne Koreje, odnosno Švicarac Roger Federer i češki tenisač Tomas Berdych.

Izvor: Agencije