Mapa: Zaposleni u riziku od siromaštva

Gotovo svaki deseti zaposleni u Evropskoj uniji je su u riziku od siromaštva (9,6 posto), pokazuju posljednji podaci Eurostata.

Prema metodologiji Eurostata, osobe u riziku od siromaštva su osobe s raspoloživim dohotkom ispod praga rizika od siromaštva, koji iznosi 60 posto od srednje vrijednosti nacionalnog neto prihoda.

Podaci Eurostata pokazuju da su razlike između polova male. U 2018. godini 9,9 posto zaposlenih muškaraca u EU bilo je u riziku od siromaštva u poređenju sa 9,1 posto žena.

Zaposleni koji rade skraćeno radno vrijeme, kao i oni na privremenim ugovorima izloženiji su siromaštvu od onih koji rade puno radno vrijeme i imaju ugovore na neodređeno.

Tako podaci za 2018. godinu pokazuju da su zaposleni sa skraćenim radnim vremenom bili u dvostruko većem riziku od monetarnog siromaštva (15,7 posto) od onih koji su zaposleni sa punim radnim vremenom (7,8 posto), dok su zaposleni sa privremenim poslovima bili u skoro tri puta većem riziku (16,2p posto) od onih sa stalnim poslovima (6,1 posto).

Najgore u Rumuniji, najbolje u Finskoj

Najgora situacija je u Rumuniji, gdje je 2018. godine 15 posto zaposlenog stanovništva bilo u riziku od siromaštva. Posljednjih godina Rumunija bilježi pad broja zaposlenih u riziku od siromaštva – 2014. godine bilo ih je 19,7 posto.

Drugi na listi je Luksemburg, zatim Španija pa Turska. Turska također bilježi značajan pad u broju uposlenih u riziku od siromaštva, 2009. ih je bilo 18,7 posto, a prema posljednjim dostupnim podacima (2017) bilo ih je 12,8 posto.

Najbolja situacija je u Finskoj, gjde je 3,1 posto zaposlenih u riziku od siromaštva.

U zemljama regije najbolja je situacija je u Hrvatskoj, gdje je 5,2 posto zaposlenih u riziku od siromaštva.

U Sloveniji ih je 6 posto, Crnoj Gori 7,6 posto i Srbiji 9,9 posto. Bosna i Hercegovina nije obuhvaćena istraživanjem.

Detaljnije istražite u mapi.

Izvor: Eurostat