Oglasi

Mapa: Vlade u lovu na 'ptičice'

Na adresu Twittera stiglo je 6.448 zahtjeva za informacije o 11.115 korisničkih profila, a u 60 posto slučajeva ustupljeni su neki podaci.

Twitter je, kao dio svog izvještaja o transparentnosti, objavio listu nacionalnih vlada koje su tražile informacije o korisnicima u prvoj polovini 2017. godine. Na adresu ove društvene mreže stiglo je 6.448 zahtjeva za informacije o 11.115 korisničkih profila, a u 60 posto slučajeva ustupljeni su neki podaci.

Ubjedljivo na vrhu liste su sjedinjene Američke Države sa 2.111 zahtjeva za informacije o 4594 korisnička računa. Twitter je odgovorio na 77 posto američkih zahtjeva. Zanimljivo je da je Turska poslala 554 zahtjeva za informacije o 902 korisnička naloga, a da odgovor od Twittera nije dobila ni za jedan.

Srbija je jedina država regije koja je u prvoj polovini 2017. godine tražila informacije o korisnicima Twittera. Od ukupno 12 zahtjeva za 12 profila, Twitter je Vladi Srbije dao informacije o četiri.

Izvor: Twitter

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.