Oglasi

Mapa: Države s najviše aktivnih vojnih trupa u inostranstvu

Pogledajte koje države svijeta imaju najviše vojnika van svojih granica u operativnom kapacitetu.

Države širom svijeta šalju svoje vojne trupe u inostranstvo u borbene operacije, mirovne misije ili vježbe obuke. Singapur je dobar primjer zemlje koja obučava svoje vojnike u inostranstvu. Značajan dio zračnih snaga ove zemlje smješten je u Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj, zbog ograničenog zračnog prostora kod kuće.

Ostavimo li vojnike na obuci po strani, koja zemlja ima najviše trupa u operativnom kapacitetu van svojih granica?

Izvještaj koji je nedavno objavio PwC (PricewaterhouseCoopers) pokazuje da je 14,9 posto američke vojske angažovano u koalicionim operacijama u inostranstvu. SAD ima velike vojne baze na Bliskom istoku, a rasprostranjenost njihovih vojnih snaga vidjela se i kada su početkom oktobra četiri vojnika poginula u zasjedi u Nigeru.

Kao i SAD, Rusija je snažno angažirana u Siriji, uz veliki broj vojnika u zračnoj bazi Khmeimim, a ima i trupe raspoređene u Abhaziji i Južnoj Osetiji. Prema izvještaju PwC-a 6,7 posto ruskih oružanih snaga raspoređeno je van granica u operativnom kapacitetu.

Francuska je vojno prisutna u Africi i na Bliskom istoku. U operaciji Barkhane u Sahelu još uvijek je angažovano tri hiljade francuskih vojnika, a ova država je uzela i snažno učešće i u borbi protiv ISIL-a. U aktivnim operacijama širom svijeta učestvuje 8,9 posto francuske vojske.

Izvor: PwC

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.