Oglasi

Mapa: Borci ISIL-a vraćaju se kući

Gubitak većine teritorija u Iraku i Siriji potakao je povratak 5.600 boraca ISIL-a iz Sirije i Iraka u matične države

U proteklih nekoliko mjeseci grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) izgubila je veliki dio teritorije, uključujući ključne gradove Raqqu i Mosul. Ova situacija potakla je povratak blizu 5.600 boraca ISIL-a iz Sirije i Iraka u matične države.

Procjene su to istraživanja koje je proveo Soufan Center, u kojem se navodi da su 33 države prijavile povratak stranih boraca u protekle dvije godine.

Podacima dobijenim preuzimanjem velikih administrativnih centara, kao što je Raqqa, identifikovano je najmanje 19.000 od procijenjenih 40.000 stranaca iz 110 država koji su se priključili grupi iako nema podataka o njihovoj sudbini.

Rusija je glavni "izvoznik" boraca ISIL-a, s 3.417 boraca koji su otišli u Irak i Siriju, od kojih se 400 vratilo kući, navodi se u izvještaju.

Najveći broj boraca ISIL-a vratio se u Tunis (800) i Saudijsku Arabiju (760).

U zemlje Evropske unije vratilo se 1.200 od ukupno 5.000 boraca koji su se borili u redovima ISIL-a. Najviše ih se vratilo u Veliku Britaniju (425), zatim u Njemačku (300) i Francusku (271).

Izvještaj navodi da se sedam od 129 Amerikanaca koji su se pridružili ISIL-u vratilo kući.

Izvor: Soufan Center

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.