Manjine u SAD-u na udaru policije

Ubojstvo crnačkog tinejdžera Michaela Browna otvorilo je pitanja o sastavu policijskih snaga u gradu Fergusonu u saveznoj državi Missouri, jer su gotovo svi policajci u tom gradu u kojem je 60 posto afroameričkog stanovništva – bijelci.

Mnogi se pitaju bi li rasna raznolikost poboljšala odnose u toj zajednici, jer su od ukupno 53 policajca u Fergusonu samo trojica Afroamerikanci.

Zato je smrt Michaela Browna, kojeg je zaustavio i ubio policajac, opet pokrenula raspravu o institucionalnom rasizmu u američkim policijskim snagama.

Ipak, oni koji nadgledaju rad policije smatraju da ključni problem nije sastav policijskih odjela, nego politika koju provode.

U New York Cityju većina policajaca na ulicama su Afroamerikanci, te osobe latinoameričkog ili azijskog porijekla, ali uprkos tome – njihova meta uglavnom su pripadnici manjina.

“U većinski crnačkoj četvrti Bedford-Stuyvesant policija je između 2008. i 2011. napisala 8.200 kazni za vožnju bicikla na pločniku. U susjednoj, bjelačkoj četvrti Park Slope, broj takvih kazni iznosi samo 32”, javlja Al Jazeerin reporter Shihab Rattansi.

Ranolikost nije glavni problem

Neki tvrde da raznolikost u policiji nije glavni problem.

“Raznolikost će vjerojatno pomoći, ali neće ništa značajno promijeniti. U New Yorku, recimo, bez obzira na to je li riječ o bijelom ili crnom policajcu, on mora obavljati svoj posao, a taj posao je fokusiranje na siromašne crnačke četvrti i manje prekršaje. Rezultat su uznemiravanja i nepotrebna kažnjavanja”, ukazuje Robert Gangi iz projekta organizacijske reforme policije.

U prvih šest mjeseci ove godine 86 posto uhićenih za lakše prekršaje u New Yorku su bili Afroamerikanci.

Aktivisti kažu da policajci vide pripadnike manjina kao najlakši način da ispune ciljane kvote za uhićenja, a zauzvrat – ljudi ih gledaju kao nepredvidive, naoružane okupatore.

Pomirili se sa situacijom

Čini se da se čak i izvršni direktor državne organizacije koja predstavlja crne policajce pomirio sa situacijom.

“Očekivao bih da policajac afroameričkog ili latinoameričkog podrijetla ima malo više razumijevanja, ali budimo pošteni. S obzirom na okruženje u kojem se nalaze, to je možda nemoguće”, smatra Dwayne Crawford iz Državne organizacije afroameričkih policajaca.

Kritičari smatraju kako nema mjesta za uzajamno povjerenje pod vodstvom koje insistira na grubom, militariziranom radu policije. Dok se to ne promijeni, tvrde, policajci će nastaviti pucati, a nenaoružani građani umirati.

Izvor: Al Jazeera