Oglasi

Mamiću potvrđena druga optužnica, očekuje se izručenje iz BiH

Ako Vrhovni sud potvrdi odluku, očekuje se da će BiH prema međudržavnom sporazumu ovaj put udovoljiti zahtjevu za izručenjem.
Zdravko MamićU novom predmetu može se primijeniti sporazum Hrvatske i Bosne i Hercegovine iz 2014, koji dopušta izručenje vlastitih državljanaAl Jazeera - Arhiva

Županijski sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu USKOKA-a protiv Zdravka Mamića, javili su hrvatski mediji.

Osim toga, sud je prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor Zdravku Mamiću, ali i ostalim optuženicima.

Mamić i ostali se na tu odluku imaju pravo žaliti Vrhovnom sudu dok se na odluku o potvrđivanju optužnice ne može žaliti, navodi portal Index.hr

Ova optužnica tereti bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 27 miliona eura.

O žalbi će, kako tvrdi Jutarnji list odlučivati Vrhovni sud, a ukoliko potvrdi odluku, očekuje se raspisivanje međunarodne potjernice, a pošto je riječ o predmetu koji teminski obuhvaća period otkako je potpisan međudržavni sporazum i Hrvatske i Bosne i Hercegovine o međusobnom izručenju okrivljenika za krivična djela za koja je predviđena zatvorska kazna od 10 godina i više, što je slučaj sada, u Hrvatskoj učekuju da će BiH ovaj put udovoljiti zahtjevu za izručenjem.

Prošle godine pobjegao u BiH 

Mamić je u junu prošle godine, nakon nepravomoćne presude u Hrvatskoj na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, neposredno uoči izricanja presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu i danas živi u Međugorju.

Mamić je tada osuđen za izvlačenje oko 15,44 miliona eura iz Dinama.

Nakon toga je priveden Sudu Bosne i Hercegovine, koji je odbio hrvatski zahtjev za izručenje jer je utvrdio kako je Mamić državljanin Bosne i Hercegovine, kao i da je kazneno djelo za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno prije nego što je između Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisan sporazum o izručenju, pa se u tom slučaju ne može primijeniti.

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša potpisao je u januaru ove godine rješenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Izvor: Al Jazeera i portali

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.