Mamiću potvrđena druga optužnica, očekuje se izručenje iz BiH

Zdravko Mamić
BiH je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj (Al Jazeera)

Županijski sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu USKOKA-a protiv Zdravka Mamića, javili su hrvatski mediji.

Osim toga, sud je prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor Zdravku Mamiću, ali i ostalim optuženicima.

Mamić i ostali se na tu odluku imaju pravo žaliti Vrhovnom sudu dok se na odluku o potvrđivanju optužnice ne može žaliti, navodi portal Index.hr

Ova optužnica tereti bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 27 miliona eura.

O žalbi će, kako tvrdi Jutarnji list odlučivati Vrhovni sud, a ukoliko potvrdi odluku, očekuje se raspisivanje međunarodne potjernice, a pošto je riječ o predmetu koji teminski obuhvaća period otkako je potpisan međudržavni sporazum i Hrvatske i Bosne i Hercegovine o međusobnom izručenju okrivljenika za krivična djela za koja je predviđena zatvorska kazna od 10 godina i više, što je slučaj sada, u Hrvatskoj učekuju da će BiH ovaj put udovoljiti zahtjevu za izručenjem.

Prošle godine pobjegao u BiH 

Mamić je u junu prošle godine, nakon nepravomoćne presude u Hrvatskoj na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, neposredno uoči izricanja presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu i danas živi u Međugorju.

Mamić je tada osuđen za izvlačenje oko 15,44 miliona eura iz Dinama.

Nakon toga je priveden Sudu Bosne i Hercegovine, koji je odbio hrvatski zahtjev za izručenje jer je utvrdio kako je Mamić državljanin Bosne i Hercegovine, kao i da je kazneno djelo za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno prije nego što je između Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisan sporazum o izručenju, pa se u tom slučaju ne može primijeniti.

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša potpisao je u januaru ove godine rješenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Izvor: Al Jazeera i portali