Oglasi

Malo zemalja s najvećim kreditnim rejtingom

Švicarska, Danska, Norveška i Švedska zemlje su sa najvećim kreditnim rejtingom u Evropi i to sa stabilnom perspektivom.
U 2012. i 2013. godini Francuska, Velika Britanija i Austrija izgubile trostruko AGetty

Samo osam zemalja u Evropi još ima najvišu ocjenu kreditnog rejtinga AAA, prema procjeni tri najuticajnije bonitetne agencije - Moodys, Fitch i Standard & Poors.

Od tih osam zemalja s rejtingom AAA četiri su ocijenjene kao ekonomski stabilne, a preostale četiri imaju negativnu perspektivu.

Kao zemlje s ekonomski stabilnom perspektivom ocijenjene su Švicarska, Danska, Norveška i Švedska, dok negativnu perspektivu imaju Njemačka, Finska, Luksemburg i Holandija, piše švicarski list 24 sata.

Sniženje rejtinga

U 2012. i 2013. godini Francuska, Velika Britanija i Austrija izgubile su trostruko A.

Početkom sedmice Francuskoj je ponovo snižen kreditni rejting, sa AA+ na AA, ali su njegovi izgledi poboljšani sa "negativno" u "stabilno".

Iz bonitetnih agencija su kazali kako su šanse da se francuski rejting promijeni u naredne dvije godine manje od 30 posto.

U svijetu još samo tri zemlje imaju najvišu ocjenu kreditnog rejtinga ove tri najutjecajnije bonitene agencije, a to su Australija, Kanada i Singapur.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.