Mali Dubrovnik, iza bh. granice

Zbog skupog života u Dubrovniku – blizina bh. granice nekima je sada spas kada je riječ o povoljnijem rješavanju stambenog pitanja. Stanovanje s jedne, a rad i školovanje s druge strane granice postaje privlačna mogućnost mladim dubrovačkim obiteljima.

„Turistički biser, ali skup za život. Nekretnine vrtoglavih cijena teško su dostupne onima koji zarađuju hrvatske prosječne plaće, a žive u Dubrovniku“, izvještava Ivan Pavković.

No, već iza brda nudi se znatno povoljnije rješenje. Tu je bosanskohercegovačka Ivanica. Porodica Milković doselila se iz središta Dubrovnika prije sedam mjeseci.

Deset kilometara razlike

„Ja i žena tražili smo neku nekretninu za uzeti. Međutim, u Dubrovniku za naše mogućnosti nismo mogli uzeti ništa, jedino biti podstanari“, priča Mato Milković, doseljenik iz Dubrovnika.

Kuću u izgradnji u desetak kilometara udaljenoj Ivanici, u BiH, mogli su priuštiti, jer je nekoliko puta jeftinija nego dolje preko granice. Zadovoljna supruga Suzana obavlja kućne poslove nakon dolaska s posla iz Dubrovnika. Sad su svoji na svome. Uspjeli su zaobići sve prepreke.

„Nijedna banka u RH ne financira kupnju nekretnine u BiH. To jedino za mlađe može biti neki minus. Međutim, nekako se riješi i to.”

Ne trpe im zbog preseljenja preko granice ni društveni život ni druženja s prijateljima.

„Puno radije dođu ovdje nego što su dolje. Dolje je vazda problem bio parking. Dok oni dođu i parkiraju se prođe ih volja za kavom. Ovdje je baš ono… Sve nam je zgodno.“

Promjena godi i kćerki Anamariji, iako sada mora vozariti do škole.
„Nama je baš lijepo ovdje, ne želimo se sad opet preseliti u grad. Ovdje su mir i tišina.“

Uz to su oboje supružnika preko majčine strane porijeklom iz BiH, što otvara put dobijanju državljanstva. Slično je i sa ostalim doseljenim Dubrovčanima.

„Tu smo, imamo nešto svoje i zadovoljni smo“, kaže Mato.

Zbog dolaska novih susjeda raduje se Tuzlak Ekrem Šehović. U Ivanici je od umirovljenja, prije osam godina. Mnoge su, kaže, prednosti života ovdje.

„Ovdje volimo boraviti supruga, djeca i ja, zato što je klima jako dobra. I hajde da kažemo, ipak je to zaleđe Dubrovnika.“

U naselju je povoljnija cijena, jer nema pogled na more. Pogled je nekoliko stotina metara dalje. Dubrovčane ovamo privlače povoljnije nekretnine, ali bi uskoro i Ivanica, u dijelu s pogledom, mogla postati elitno naselje. Luksuz, ali barem upola jeftiniji nego u i oko Dubrovnika.

Gradnja vila

„Uz izgradnju kuća za obitelji već imamo projekte gdje ljudi grade luksuzne objekte, gdje te vile već privlače strane goste u sezoni“, govori Andrija Šimunović, načelnik Općine Ravno.

Čeka se uređenje cesta, vodovoda i kanalizacije, što u općini obećavaju uskoro ostvariti. Taj nedostatak, međutim, ne sprečava trgovinu nekretninama, gradnju luksuznih vila, te sve češća doseljavanja.

Više ulaganja u infrastrukturu je ono što, svakako, očekuju ulagači u ove luksuznije objekte, mještani, pa i doseljenici u ovo mjesto, koje u šali ili od milja već zovu malim Dubrovnikom.

Izvor: Al Jazeera