Makedonski pregovori bez rezultata

Sastanak stranaka albanskog političkog bloka u Makedoniji, održan je u Skoplju, bez rezultata. Sastanku koji je inicirala stranka DUI, odazvali su se samo predstavnici Alijanse za Albance.

Iz Bese kažu kako nisu došli na susret na poziv predsjednika DUI-ja zato što je dio rukovodstva te stranke pod istragom tužiteljstva. Kao razlog su naveli i to kako je DUI, kao dugogodišnji član koalicije sa VMRO-DPMNE-om, dao legitimitet vlasti Nikole Gruevskog koji je, kako navode u Besi, vodio antialbansku politiku.

Sastanku ne prisustvuju ni predstavnici stranke DPA, a idući susret bit će održan nakon novogodišnjih praznika.

Albanske stranke najavile su kako će izaći sa zajedničkom platformom, nakon što pripreme finalni dogovor.

„Radimo svaki dan kako bi spriječili iskorištavanje Albanaca, kojima se porezima uzima novac, koji se zatim ne vraća investicijama u mjesta gdje žive. Nećemo dozvoliti da više od 30 posto Albanaca u Makedoniji imaju 300 puta manje prava od četiri posto Srba na Kosovu“, izjavio je Zijadin Sela iz Alijanse za Albance.

Sa druge strane, koalicija Za bolju Makedoniju predvođena VMRO-DPMNE-om i Koalicija opozicionih partija okupljena oko Socijaldemokratskog saveza koncentrirani su na ishod sutrašnjeg glasanja na jednom biračkom mjestu u Tearcima sa sjeverozapadu države, iz Skoplja javlja novinarka Al Jazeere Milka Smilevska.

„Tamo bi 714 građana svojim glasom moglo da odluči da li će dva najjača politička bloka, iz izbora izaći sa podjednakim brojem mandata, po 50. Prema nezvaničnim rezultatima sada VMRO DPMNE ima 51 mandat, a SDSM 49“, ističe ona.

Tajni pregovori

Smilevska dodaje kako ovo nije prepreka da partije tajno intenzivno pregovaraju.

„VMRO DPMNE pregovara sa njihovim dugogodišnjem partnerom, albanskom partijom DUI, sa kojom bi u koaliciji, prema aktuelnim rezultatima, imali prostu većinu od 61 poslanika. Makedonsko sobranje ima 120 poslanika. Ali VMRO DPMNE pokušava da pojača tu većinu, pa pregovara sa još jednom albanskom partijom DPA, koja je osvojila dva mesta u parlamentu, kako bi obezbedili nešto stabilniju većinu od 63 glasa“, javlja novinarka Al Jazeere.

„I opozicioni Socijaldemokratski savez pokušava da dogovori koaliciju sa albanskim partijama. SDSM je na proteklim izborima podržalo oko 50.000 Albanaca. U toj partiji takođe pregovaraju sa DUI-jem. Jedna struja unutar stranke Alija Ahmetija smatra da je prihvatljivija koalicija sa Zaevim umesto sa Gruevskim, koji nije omiljen političar među Albancima. Baš zbog osmogodišnje koalicije  sa VMRO DPMNE, DUI je na ovim izborima dobila samo deset mandata, a prethodno je imala 19 poslanika. Iz SDSM-a imaju kontakte i sa albanskim pokretom BESA ,koji je osvojio pet mandata.“

Međutim, čini se kako, bez obzira na to ko će prvi uspjeti osigurati većinu, nijedna strana neće imati uvjete za stabilno političko djelovanje i neće biti iznenađujuće ukoliko u 2017. budu organizirani još jedni prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji.

Izvor: Al Jazeera