Makedonska opozicija traži prijevremene izbore

Poslije incidenta u Sobranju makedonska opozicija traži prijevremene parlamentarne izbore koji će biti organizovani od tehničke Vlade.

Vlast zasad ne komentariše ovaj zahtjev opozicije. Premijer Nikola Gruevski pozvao je opoziciju da se vrati u Sobranje i da učestvuje na redovnim izborima za lokalnu vlast.

Analitičari očekuju da će pod pritiskom međunarodne zajednice, biti riješena politička kriza u zemlji.

Opozicioni “Savez za budućnost” predlaže prijevremene parlamentarne izbore, ali koji neće biti organizovani od strane aktuelne vlasti.

„Predsednik socijaldemokrata Branko Crvenkovski, kaže da do promene vlasti može doći samo kroz legitimne izbore,  no da vlast neće hteti da ih organizuje posle incidenta u Sobranju“, izvještava Milka Smilevska.

Branko Crvenkovski kaže: „Ova vlast nema taj kredibilitet. I polazeći od toga, mislim da se otvaraju mogućnosti da se razgovara o Vladi, koju možemo nazvati kako hoćemo – ekspertskom, tehničkom, prelaznom, koncentriranom.

Inače mi u SDSM-u nemamo neki posebni interes da učestvujemo u toj Vladi, ali ono što tražimo je da ta vlada garantira fer i demokratske izbore.“

Iz VMRO DPMNE kažu da opozicija svaki dan mijenja svoj stav, nemaju informacija šta su namjere opozicije.

Ilija Dimovski, poslanik VMRO DPMNE, kaže: „Prvo, njihov stav je bio da će ići na izbore, jedinstveno, ako bude proćišćen birački spisak. Kako je Državna Izborna komisija, vođena od predsednika iz Socijaldemokratskog saveza, saopštila,spisak je proćišćen. Opozicija kaže da ide na izbore ako se prihvati njihov izborni zakon. Poslije toga su dodali da jedino tehnička Vlada može provesti izbore. Tako da ne bi mogao komentirati mogući rasplet situacije.“

Univerzitetski profesor Jove Kekenovski ne vjeruje da će se premijer Nikola Gruevski suglasiti da tehnička Vlada organizira  izbore u zemlji.

Jove Kekenovski, politički analitičar, kaže: „Strani ambasadori i predstavnici Evropske unije,  treba da ih pozovu za isti sto, da,  i  mislim da će se dogovoriti. Tako da nije čudno da pored lokalnih izbora imamo i vanredne parlamentarne izbore.“

Građanski aktivisti tvrde da kad je demokratija pregažena, ne postoji neutralna pozicija.  Činjenica da se borite protiv nedemokratskih tendencija ne čini vas više SDSM ili VMRO –om, za demokratiju se moramo boriti i javni prostor mora zaživjeti, a alatke birajte sami – kažu aktivisti.

Opozicionari ostaju na ulicama. Kažu da u situaciji kad u Makedoniji ne postoji parlament, neovisno sudstvo, slobodni mediji, jedina mogućnost da  se čuje glas građana jeste izlazak na ulice.

Andrej Žernovski, predsjednik Liberalno- demokratske partije, kaže: „Kad narod protestuje protiv vlasti, tada se kao štit između naroda i vlasti postavlja drugi narod.  Ovo scenarij je već viđen u našem susjedstvu.“

U međuvremenu predsjednik Sobranja sa koordinatorima poslaničkih grupa donio je odluku da poslanici koji bojkotuju rad Sobranja dobiju za trećinu manju platu. 

Evidencija štete

Evidentiraće i štetu koju su opozicionari napravili, kad je oštećen sistem glasanja i tehnika koja omogućuje normalno funkcionisanje i realizaciju plenarne sjednice.

Prošlog ponedjeljka poslanici iz opozicije izbačeni su iz  sale Sobranja intervencijom policije. Prije toga i novinari su na silu odstranjeni iz sale kako ne bi pratili događaj.

Vlast i opozicija sukobljava se oko budžeta za ovu godinu. Opozicionari  su amandmanima, a potom i  putem prijedloga  tražili da se budžet umanji za 204 miliona eura, da utiču na Vladu kako se troši državni novac.

Izvršna vlast  je, međutim, insistirala na donošenju budžeta u iznosu od od 2,7 milijarde eura, te je  prihvatila smanjenje i uštede  od samo tri miliona eura.

Izvor: Al Jazeera