Makedonija: Formiran Opozicioni front

Na sastanku se nije pojavio predsjednik stranke Albanaca - DPA Menduh Thaci (http://www.kanal5.com.mk)

Pet opozicionih stranaka, predvođene Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM), formirale su u utorak Opozicioni front za nastup na lokalnim izborima sljedeće godine.

U Opozicionom frontu su, pored SDSM-a, još Liberalna stranka, VMRO-Narodna stranka, Ujedinjeni za Makedoniju i Dostojanstvo, čiji su predstavnici potpisali dogovor o saradnji.

Na sastanku opozicionih lidera, međutim, nije se pojavio predsjednik stranke Albanaca – DPA Menduh Thaci, iako je bilo najavljeno da će i oni pristupiti dogovoru, prenosi Tanjug.

Prema potpisanom dogovoru, Opozicioni front na lokalne izbore nastupit će sa zajedničkim kandidatima, a spremaju se, kako su najavili, i za prijevremene parlamentarne izbore.

“Od danas čitava opozicija je zajedno i vodit ćemo bitku za budućnost Makedonije. U normalnoj državi ovakav savez se ne pravi, jer nema potrebe”, izjavio je predsjednik SDSM-a Branko Crvenkovski.

On je pozvao sve stranke da se priključe Opozicionom frontu, istakavši da je budućnost građana važnija od konfrontacije, uvrede i mržnje među strankama koje se danas udružuju.

Osnivač vladajuće VMRO-DPMNE, sada lider VMRO-Narodna stranka Ljubčo Georgievski, rekao je da ne želi nikakve funkcije u budućnosti, već želi spasiti ugroženu državu.

Izvor: Agencije