Madrid optužuje Rusiju za umiješanost u katalonski referendum

Španske vlasti poništile su referendum na kojem su se Katalonci izjasnili za nezavisnost (EPA)

Službeni Madrid vjeruje da su neke skupine u Rusiji koristile društvene mreže promovirajući referendum o nezavisnosti Katalonije u cilju destabiliziranja Španjolske i time Europske unije, rekli su španjolski dužnosnici.

Španjolska ministrica obrane i ministar vanjskih poslova rekli su kako imaju dokaze da su skupine iz javnog i privatnog sektora iz Rusije, ali isto tako i Venezuele, koristile Twitter, Facebook i druge internet stranice kako bi masovno promovirale ciljeve zagovornika nezavisnosti te promijenile javno mišljenje uoči referenduma 1. listopada.

Zagovornici nezavisnosti Katalonije, na sjeveroistoku Španjolske, tvrde da nije bilo ruske intervencije u korist izjašnjavanja o samostalnosti.

“Ono što znamo u Španjolskoj jest da je velika aktivnost bila usmjerena s ruskog teritorija. Postoje određene organizacije, koje mogu biti javne i privatne, koje nastoje intervenirati u nacionalne politike i stvoriti nestabilnost u Europi”, ukazuje španjolska ministrica obrane Maria Dolores de Cospedal.

Moskva optužuje Zapad

I španjolskog ministra vanjskih poslova Alfonsa Dastisa novinari su pitali je li španjolska vlada sigurna u takve optužbe.

“Da, da, provjereno je”, odgovorio je.

Dastis je rekao kako je Španjolska detektirala lažne profile na društvenim mrežama, od kojih je 50 posto bilo iz Rusije, a 30 posto iz Venezuele.

Tvrdi da su profili kreirani sa ciljem podrške zagovornicima nezavisnosti te da su s njih slane poruke i komentari.

Još je rekao kako je pitanje ruskog utjecaja postavio Moskvi.

Rusija je u nekoliko navrata odbila bilo kakav utjecaj i optužila Zapad da pokušava diskreditirati Rusiju.

Ramon Tremosa, zastupnik katalonske stranke PDeCAT u Europskom parlamentu, ponovio je ranije da Rusi nemaju nikakve veze s referendumom u Kataloniji.

“Oni koji kažu kako Rusija pomaže Kataloniji, isti su oni koji su pomagali ruskoj floti posljednjih godina, unatoč bojkotu EU-a”, poručio je preko Twittera Tremosa, govoreći o španjolskim lukama na ulazu u Sredozemno more gdje su prema ranijim izvještajima medija pristajali ruski vojni brodovi.

Nije u skladu sa španskim Ustavom

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont član je PDeCAT-a.

Španjolska Vlada desnog centra zabranila je održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije jer nije u skladu sa španjolskim Ustavom.

Ustavni sud također ga je zabranio.

Izjašnjavanju se odazvalo 43 posto od 5,5 milijuna stanovnika Katalonije s pravom glasa, uglavnom zagovornici nezavisnosti.

Od onih koji su izašli na glasovanje 90 posto ih je zaokružilo “Da” za odcjepljenje od Španjolske.

Tada je počela najveća politička kriza u Španjolskoj od 1981. godine i neuspješnog pokušaja državnog udara.

NATO, čija je članica Španjolska, smatra da se Rusija koristi određenom strategijom kojom pokušava dezinformirati i podijeliti Zapad i time razbiti njegovo jedinstvo po pitanju sankcija toj zemlji.

EU je uveo gospodarske sankcije Rusiji nakon njene aneksije poluotoka Krima.

Stoltenberg odbio komentirati

Američke obavještajne službe početkom godine su zaključile kako je Rusija utjecala na američke izbore kako bi pomogla sadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu u pobjedi nad Hillary Clinton.

Smatraju da su Rusi hakirali i objavili njene kompromitirajuće e-mailove i širili propagandu preko društvenih mreža.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg odbio je komentirati optužbe Španjolske.

NATO-ov zapovjednik za Europu Curtis Scaparotti rekao je kako je “loš ruski utjecaj” pokušao intervenirati u izbore na Zapadu i tijekom donošenja drugih odluka.

On je to nazvao “kampanjom destabiliziranja”, iako nije izravno spomenuo referendum u Kataloniji.

Izvor: Agencije