Mađari brane ‘kršćanski identitet’ Europe od migranata

Mađarska poručuje kako se suočava sa neviđenim pritiskom jer je u ovu državu, kako navode u Budimpešti, pristiglo više od 100.000 migranata. U nastojanju da spriječi njihov ulazak, Mađarska na granici sa Srbijom gradi ogradu visoku četiri metra.

Europska unija oduvijek je izražavala velike kritike prema dizanju zidova dijelovima svijeta. Sada je jako blizu da se i sama ogradi zidom, javlja novinar Al Jazeere Laurence Lee sa granice Srbije i Mađarske.

„Ovo je možda najbolja slika ‘europske tvrđave’, podizanje ograde i zatvaranje pristupa EU na granici između Mađarske i Srbije“, kaže, te dodaje:

„Malo koji Sirijac, Iračanin ili Afganistanac koji nastoje prijeći ovu granicu želi se zadržati u Mađarskoj. No, vlasti te države to pretjerano i ne zanima. Evropska unija od svojih članica zatražila je da kažu koliko su azilanata spremne udomiti. Mađarska je na dnu te liste. Njihova vlada nije spremna primiti apsolutno nijednog migranta.“

Kafa i savjet

U obližnjem gradu, volonteri nude savjet i kafu onima koji uspiju prijeći granicu. Ovi mladići kažu da dolaze iz grada Dere u Siriji. Čuli su da se gradi ograda, ali ne misle da će to nešto promijeniti.

„Mi ćemo naći drugi put. Ako nam ovaj zatvore, ljudi će ići okolo. Ograda neće zaustaviti ljude. Tamo odakle mi dolazimo ubijaju našu djecu i žene. Ako mi neko prijeti da će mi ubiti ženu, ja tu ne mogu ostati, ići ću gdje god mogu“, kaže jedan od mladića.

Stalno pristižu novi migranti, poput velike grupe sastavljene uglavnom od afganistanske djece. Volonteri su im osigurali male količine hrane. Sve nade polažu u jedan list papira na kojem, na mađarskom jeziku, piše da traže azil.

Nakon što ih policija ovdje ostavi, stavljaju ih na voz za Budimpeštu. Niko ne zna šta se poslije dešava s njima. Neki od njih izuzetno su mladi. Mađarska ne pokazuje ni najmanje brige za ove ljude. S druge strane, velika sredstva ulažu se u ogradu.

„Mi radimo posao Vlade, jer naša Vlada ne želi pomoći ovim ljudima. Oni nemaju niti najosnovnije informacije. Pokušavamo im dati sve što im je potrebno, pokušavamo se prema njima odnositi humano, za razliku od vlasti“, ističe aktivista Mark Kekesi.

Igra mačke i miša

Vjeruje li Mađarska stvarno da će ograda spriječiti ove ljude da dolaze? Ili je to možda samo politički potez za javnost, dok se izbjeglice, zapravo, samo šalju dalje, u druge države Europe.

„Svaka zajednica ima svoj identitet. Identitet Europe temelji se u kršćanstvu. U početku je to bio vjerski identitet, a u posljednjih nekoliko stotina godina to je kulturološki identitet. A ogroman priliv migranata predstavlja veliku prijetnju tom identitetu“, rekao je glasnogovornik mađarske Vlade Zoltan Kovacs.

Na terenu se vodi igra mačke i miša. Jedna iračka porodica pokušava se sakriti pored autoputa. Nakon što je došla policija, razišli su se na različite strane. Otac prelazi cestu, sinovi most, a drugi su uhvaćeni pokraj puta. Hoće li se više ikada sresti?

Za to vrijeme, ruše se stabla i priprema se teren za veliku mađarsku ogradu. Poruka izbjeglicama je slijedeća – idite negdje drugo.

Izvor: Al Jazeera