Macron: Više od 300 boraca stiglo u Karabah preko Turske

Emmanuel Macron je predložio formiranje nacionalnog vijeća imama (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u petak da je njegova zemlja potvrdila da je više od 300 boraca stiglo iz Sirije, preko turskog Gaziantepa, u zonu sukoba u Nagorno-Karabahu.

“Ponašanje Turske nije dostojno jedne države članice NATO-a i smatramo da su takve akcije potpuno neprihvatljive. U ovom slučaju crvena linija je već pređena”, rekao je on, obraćajući se novinarima nakon prvog dana samita Evropske unije u Briselu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Objasnio je da je više od 300 sirijskih boraca izvedeno iz zone Halepa i potom raspoređeno u konfliktnoj zoni Nagorno-Karabaha preko turskog Gaziantepa, kako bi učestvovali u “neprijateljskim akcijama na strani Azerbejdžana”.

“Ovo je potvrđena činjenica, ti ljudi su identificirani i praćeni i svi su povezani s terorističkom organizacijom Islamska država [Irak i Levant – ISIL]”, kazao je Macron.

‘Rusija obaviještena o borcima’

Dodao je da je o tome razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je, kako je naveo, potvrdio da je Rusija obaviještena o tome.

Kazao je dodao da će Francuska, Rusija i SAD, kao koopredsedavajuće u Minskoj grupi OSCE-a, predstaviti niz inicijativa kako bi zaustavile sukobe u Nagorno-Karabahu u najkraćem mogućem vremenu.

U međuvremenu je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao da lideri EU-a pozivaju Tursku da se prestane miješati u pitanje Nagorno-Karabaha i da igra konstruktivnu ulogu u deeskalaciji situacije.

Izvor: Agencije