Macron: Svijetom ne treba dominirati rivalitet SAD-a i Kine

Emmanuel Macron je posebno pozvao Evropu da preuzme punu odgovornost (EPA)

Svijet kakav je danas ne može se svesti na rivalitet između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron pred Ujedinjenim narodima, pozivajući međunarodnu zajednicu da “izgradi nove saveze”.

“Nismo kolektivno osuđeni na ples u dvoje na neki način, svodeći nas na to da budemo očajni posmatrači s kolektivnom nemoći”, rekao je on u virtuelnom govoru na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, prenosi Beta.

Macronovo videoobraćanje je emitirano nekoliko sati poslije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji je ponovo žestoko napao Kinu, nagovještavajući rizik novog Hladnog rata između dva giganta.

Ne navodeći ime SAD-a, kineski predsjednik Xi Jinping je upozorio na moguću “zamku šoka civilizacija”.

“Svijet kakav je danas ne može se svesti na rivalitet između Kine i SAD-a, kolika god da je svjetska težina te dvije velike sile, kakva god je historija koja nas vezuje, posebno za SAD”, kazao je Macron.

‘Imamo marginu za manevriranje’

Naspram njih, dodao je, “imamo marginu za manevriranje”.

“Na nama je da je koristimo i da znamo definirati naše prioritete u tom okruženju, da jasno pokažemo naš izbor i izgradimo nove saveze”, dodao je on.

Macron je posebno pozvao Evropu da preuzme punu odgovornost.

“Evropska unija, za koju su mnogi predviđali podjele i nemoć, u krizi je napravila historijski korak jedinstva, suvereniteta, solidarnosti, izbora za budućnost”, ocijenio je Macron.

Naveo je evropsku akciju da se razvije vakcina protiv COVID-19 kao univerzalno dobro ili djelovanje da se smanji dug siromašnih zemalja, posebno afričkih.

Izvor: Agencije