Oglasi

Macron: Požari u Amazoniji predstavljaju međunarodnu krizu

'Naša kuća je u plamenu. Doslovno. Gori Amazonija, pluća našeg planeta koja proizvode 20 posto kisika', kaže Macron.
Antonio Guterres je istaknuo da je 'duboko zabrinut' zbog požara u Amazoniji, nakon što je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro osudio 'ekološku psihozu'AP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da požari koji haraju Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao je članice G7 da razgovaraju o tom problemu na samitu u Biarritzu ovog vikenda.

"Naša kuća je u plamenu. Doslovno. Gori Amazonija, pluća našeg planeta koja proizvode 20 posto kisika. To je međunarodna kriza. Članice G7, vidimo se za dva dana kada ćemo razgovarati o tom problemu", napisao je francuski predsjednik na Twitteru.

Macronova izjava je parafraza rečenice koju je 2002. izgovorio njegov prethodnik Jacques Chirac o klimatskom zagrijavanju kada je rekao "naša kuća gori, a mi gledamo na drugu stranu", prenosi Hina.

'Ekološka psihoza'

Macron, koji je svoju poruku na Twitteru napisao na francuskom i na engleskom, pridružio se tako Generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu koji je u četvrtak istaknuo da je "duboko zabrinut" zbog požara u Amazoniji, nakon što je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro osudio "ekološku psihozu".

Stanje u najvećoj prašumi na planeti jako je teško procijeniti. Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) 75.336 šumskih požara je zabilježeno u zemlji od januara do 21. augusta, ili 84 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema jednoj nevladinoj organizaciji, 54 posto tih požara je bilo u Amazoniji.

Emmanuel Macron dočekuje u subotu na jugozapadu Francuske čelnike G7, na samitu čija je tema "borba protiv nejednakosti", ali očekuju se i razgovori o gorućim klimatskim pitanjima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.