Oglasi

Macron: Evropa ne smije biti sebična

Francuska je tu kako bi pomogla Italiji, poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.
Macron: Brine je bolest svakog čovjekaEPA-EFE

Francuska je uz Italiju, a Evropa ne smije biti sebična, istaknuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron u razgovoru za vodeće talijanske novine La Repubblicu, Corriere della Sera La Stampu.

"Francuska je tu kako bi pomogla Italiji. Ono što me brine je bolest svakog čovjeka, a ako ne pokažemo solidarnost, Italija, Španija ili neko drugi bi mogao svojim evropskim partnerima reći: Gdje ste bili kad smo bili na frontu? Ne želim sebičnu i podijeljenu Evropu," naglasio je francuski predsjednik.

Italija, jedna od zemalja koja je virusom najteže pogođena, bila je kritična prema Francuskoj i Njemačkoj, nakon što su u početku odbijale dostaviti maske za lice i drugu opremu kao pomoć u rješavanju epidemije korona virusa.

Rim se umjesto toga obratio za pomoć Kini koja je poslala avin pun maski i respiratora koji su nosili naljepnice "Forza Italia" s malim kineskim i talijanskim zastavama i tako ostavili snažan dojam na Talijane.

Zašto se ne govori o pomoći Francuske i Njemačke

"Mnogo se priča o kineskoj ili ruskoj pomoći, ali zašto ne kažemo da su Francuska i Njemačka isporučile dva miliona maski i desetke hiljada zaštitnih odijela u Italiju," kazao je Macron.

"To nije dovoljno, ali ovo je samo početak i ne smijemo dopustiti da se zavadimo onim što kažu naši međunarodni partneri i konkurenti," poručio je Macron dodavši: "Evropa se mora osjećati ponosnom i jakom, jer jest. Ali moramo ići mnogo dalje”.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.