Oglasi

Lula da Silva iz zatvora kandidiran za predsjedničke izbore

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lulu da Silva služi 12-godišnju zatvorsku kaznu za korupciju.
Lula se uspeo na društvenoj ljestvici od čistača obuće i uličnog prodavača do najpopularnijeg političara u historiji BrazilaEPA

Brazilska radnička stranka (PT) kandidirala je u srijedu bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lulu da Silvu za predsjedničke izbore u oktobru unatoč tome što on služi zatvorsku kaznu za korupciju, a što su podržale hiljade Lulinih pristaša.

Lula je proglašen krivim za korupciju i pranje novca u vezi s obnovom skupog penthousea na obali što je finansirala kompanija koja je nastojala osigurati poslove s državnim naftnim divom Petrobrasom.

Služi kaznu od 12 godina zatvora u gradu Curitiba na jugu zemlje, prenosi Hina.

Popularnost Lule

Najmanje 13 kandidata podnijelo je kandidaturu do srijede, a Lula je daleko ispred ostalih po anketama.

Gotovo 10.000 Brazilaca u srijedu je marširalo do Vrhovnog izbornog suda (TSE) kako bi podržalo kandidaturu bivšeg predsjednika koji je i dalje izuzetno popularan unatoč sudskom procesu i dosuđenoj kazni.

Očekuje se da će TSE poništiti Lulinu kandidaturu na temelju zakona koji ne dopušta osobama osuđenima za kriminal da se natječu za predsjedničku dužnost.

Lula se uspeo na društvenoj ljestvici od čistača obuće i uličnog prodavača do najpopularnijeg političara u historiji Brazila. Smatra se da su za njegovog mandata (2003.-2010.) deseci miliona Brazilaca izvukli iz siromaštva, djelomice kroz društvene programe koji su se finansirali prihodima od nafte.

Sud bi svoju odluku trebao objaviti do 17. septembra.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.