Lukašenko u ponedjeljak ide u posjetu Rusiji

Aleksandar Lukašenko je optužio više puta historijskog saveznika Rusiju da hoće od Bjelorusije napraviti vazala (EPA)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, suočen posljednjih mjesec dana sa do sada neviđenim protestnim pokretom, u ponedjeljak ide u Rusiju, da razgovara s predsjednikom Vladimirom Putinom, saopćio je u petak Kremlj.

“To će biti radna posjeta”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dvije zemlje, koje su mjesecima imale komplicirane odnose, razgovarat će o produbljivanju političkih i ekonomskih veza, u trenutku kada Lukašenko traži da učvrsti podršku Moskve u odbrani od protesta protiv njega.

Upitan da li će sastanak dvojice vođa biti u Moskvi, Peskov nije precizirao, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Nisu najavljene konferencije za novinare, niti potpisivanje nekog sporazuma.

Posljednjih godina Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, optužio je više puta svog historijskog saveznika Rusiju da hoće od Bjelorusije napraviti vazala i odbacio ideju Moskve o produbljivanju Unije koja postoji između dvije zemlje.

Čak je pred predsjedničke izbore 9. augusta optužio Moskvu da djeluje protiv njega.

Moskva bi mogla iskorisiti situaciju

Međutim, od kada su prije mjesec dana počeli protesti protiv njega u Bjelorusiji i osuda njegovog reizbora kao prevare, Lukašenko je napravio zaokret od 180 stepeni i zatražio rusku podršku protiv, kako tvrdi, zapadne operacije da ga destabilizira.

U Rusiji kruže glasine da bi Moskva mogla iskoristiti situaciju da nametne Minsku čvršću uniju, koju je do sada Lukašenko odbijao u ime suvereniteta i nezavisnosti zemlje.

Bjeloruski opozicionari, od kojih je većina ili uhapšena ili protjerana iz zemlje posljednjih sedmica, insistiraju da je njihov pokret usmjeren protiv Lukašeneka i da nije ni proruski, ni prozapadni.

U Minsku se u nedjelju očekuju nove velike demonstracije, peti put.

Na prethodnim skupovima okupilo se najmanje 100.000 ljudi da traži odlazak Lukašenka sa vlasti.

Izvor: Agencije