Lukašenko negirao spajanje Bjelorusije i Rusije

Lukašenko s Putinom: 'Nikad nismo tražili i nikad nećemo tražiti da postanemo dio neke države, čak ni bratske Rusije' (EPA)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko negirao je da bi se njegova država mogla ujediniti s Rusijom, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

“Nikad nismo tražili i nikad nećemo tražiti da postanemo dio neke države, čak ni bratske Rusije”, rekao je Lukašenko u govoru čije je dijelove prenijela državna novinska agencija BeITA.

U medijskim navodima sugeriralo se da bi se Bjelorusija mogla ujediniti sa susjednom Rusijom i formirati novu državu, što bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu omogućilo da nastavi biti čelnik države nakon isteka mandata 2024.

Zajednička vladajuća struktura

Prošle sedmice bjeloruski ambasador u Rusiji Vladimir Semaško rekao je za bjeloruski novinski portal Tut.by da dvije države namjeravaju formirati zajedničku vladajuću strukturu.

Taj plan mogao bi biti nastavak sporazuma o “savezu država” koji je stupio na snagu prije dva desetljeća između dviju bivših sovjetskih država, rekao je.

Bjelorusija i Rusija već imaju relativno otvorenu granicu i zajedničku trgovinsku zonu.

Izvor: Agencije