London traži cenzurirane dijelove izvještaja Senata

Britanski obavještajci razgovarali su sa kolegama u SAD-u u vezi sa uklanjanjem nekih dijelova iz izvještaja Senata (AP)

Parlamentarni komitet, koji istražuje moguće veze Britanije sa mučenjem pritvorenika, tražit će pristup cenzuriranim dijelovima izvještaja Američkog senata o kontroverznim metodama ispitivanja, koje je provodila Centralna obavještajna agencija (CIA) nad osumnjičenima za terorizam, saopćio je predsjedavajući tog tijela.

Ova vijest dolazi u jeku sve većeg broja pitanja da li su britanske obavještajne službe koristile informacije do kojih je CIA dolazila brutalnim i neodobrenim metodama u godinama poslije napada na New York i Washigton 11. septembra 2001. godine, prenio je AFP.

Britanski ministar odbrane Michael Fallon izjavio je da ključne figure u laburističkoj Vladi u to vrijeme, uključujući bivšeg premijera Tonyija Blaira, treba da odgovore na ta pitanja.

“Na ministrima u toj Vladi je da daju odgovore za svoje djelovanje”, rekao je Fallon za Sunday Telegraph.

Predsjedavajući Obavještajnog i sigurnosnog komiteta Britanskog parlamenta Malcolm Rifkind izjavio je da će tražiti pristup tajnim dijelovima američkog izvještaja, ali da nije uvjeren da će ishod biti pozitivan.

Britanska vlada je prošle sedmice saopćila da su britanski obavještajci razgovarali sa svojim kolegama u SAD-u u vezi sa uklanjanjem nekih dijelova iz izvještaja Senata, dodajući da je to učinjeno iz “sigurnosnih razloga”, a ne da bi se prikrila nekakva uloga koju je Britanija imala.

Saznanja britanskih špijuna

Rifkindov komitet već provodi istragu da li su britanski obavještajni agenti bili umiješani u loše postupanje prema pritvorenicima.

Prema izvještaju Komiteta američkog Senata objavljenom u utorak, CIA je krila od Bijele kuće i javnosti brutalne metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Britanska strana i domaće obavještajne službe, MI6 i MI5, godinama su optuživane za saradnju na lošem postupanju prema pritvorenicima, što su one demantirale.

Istraga koju je predvodio sudija Peter Gibson, a koju je pokrenuo premijer David Cameron, pokazala je prošle godine da su britanski špijuni imali saznanja o lošem postupanju SAD-a prema osumnjičenima za terorizam.

Njegova saznanja ispituju Obavještajni i sigurnosni komitet Britanskog parlamenta.

Izvor: Agencije