London razmatra mjere protiv Rusije

Velika Britanija razmatra dalje korake protiv Rusije nakon izvještaja u kojem se navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno odobrio trovanje bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka radioaktivnom supstancom u Londonu 2006, saopćila je Vlada.

“Zaključak da je ubistvo odobreno na najvišem nivou u ruskoj državi izuzetno je uznemirujuće. To nije način ponašanja nijedne države, a kamoli stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a”, izjavila je glasnogovornica britanskog premijera, prenosi Reuters.

U svjetlu rezultata istrage razmatramo dalje korake, navela je.

Britanska agencija navodi da Kremlj negira bilo kakvu umiješanost u smrt Litvinjenka.

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Theresa May je, također, rekla kako je duboko uznemirujuća informacija da je ruska država vjerovatno umiješana u ubistvo Litvinjenka.

Prema njenim riječima, na snazi su Interpolovi nalozi za hapšenje dvojice osumnjičenih za ubistvo.

Kazala je da će u vezi s ovim slučajem biti primijenjeno zamrzavanje sredstava.

May je dodala da će pozvati ruskog ambasadora u Londonu kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog nesaradnje.

Policija traži izručenje Lugovoja i Kovtuna

Također, kako je navela, uputila je pisma NATO-u i kolegama u EU da bi se poduzeli koraci kako bi se spriječilo da se slična ubistva ponove.

Litvinjenko (43), otvoreni kritičar Putina, koji je pobjegao iz Rusije šest godina prije nego što je ubijen, preminuo je nakon što je u londonskom hotelu popio zeleni čaj u kojem se nalazio rijetki radioaktivni izotop polonij 210.

Otrovali su ga bivši član osiguranja KGB-a, koji je u međuvremenu postao zastupnik, Andrej Lugovoj i njegov kolega Dmitrij Kovtun, navodi se u izvještaju britanskog sudije Roberta Owena.

Britanska policija je danas saopćila da i dalje traži ekstradiciju Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna, dvojice glavnih optuženih za ubistvo Litvinjenka.

I Lugovoj i Kovtun poriču bilo kakvu umiješanost u ubistvo Litvinjenka.

Moskva: Politiziranje slučaja

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ocijenilo je u četvrtak da je britanska istraga o smrti Litvinjenka pristrasna i ograničena te da London politizira taj slučaj kvareći atmosferu bilateralnih odnosa Velike Britanije i Rusije.

“Želimo istaći da stav Rusije o ovome ostaje nepromijenjen i dobro je poznat. Žalimo što je ovaj čisto krivični slučaj politiziran i kvari cjelokupnu atmosferu bilateralnih odnosa”, rekla je glasnogovornica Ministarstva Marija Zaharova, prenio je Tass.

Kako je dodala, očigledno je da je britanska odluka o prekidu istrage službenog istražitelja i pokretanju javne istrage o slučaju “Litvinjenko” politički motivirana.

Izvor: Al Jazeera i agencije