Loeger na čelu austrijske prijelazne vlade

Loeger će predstavljati Austriju na sastanku čelnika zemalja članica EU-a na kojem bi trebalo biti raspravljano o novom predsjedniku Evropske komisije (EPA)

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen imenovao je u utorak dosadašnjeg ministra finansija i vicekancelara Hartwiga Loegera (OeVP) novim kancelarom na čelu prijelazne vlade nakon što je jučer Parlament tehničkoj vladi austrijskog kancelara Sebastiana Kurza izglasao nepovjerenje.

“Danas ću otpustiti jednu vladu i imenovati drugu, a u tome već imam iskustva sakupljenog posljednjih dana”, rekao je austrijski predsjednik novinarima prije nego što je otpustio dosadašnju tehničku vladu da bi je potom odmah proglasio prijelaznom, s time što je na mjesto prijelaznog kancelara umjesto Kurza imenovan Loeger.

Afera ‘Ibiza’

Van der Bellen je time aludirao na činjenicu da je već prije sedmicu raspustio jedan Kurzov kabinet i imenovao novi, kojem je, međutim, u ponedjeljak u austrijskom parlamentu iskazano nepovjerenje.

Prijelazna vlada trebala bi biti na vlasti “najduže sedmicu”, kada se očekuje da će Van der Bellen odabrati mandatara nove vlade, koja bi trebala biti na vlasti do prijevremenih izbora u septembru.

Ti izbori najavljeni su još početkom prošle sedmice nakon što je Kurz, zbog afere “Ibiza”, u koju je upleten tadašnji predsjednik Slobodarske stranke Austrije (FPOe) i vicekancelar Heinz-Christian Strache, otpustio sve ministre iz redova te stranke i postavio tehničku vladu.

Loeger će predstavljati Austriju na sastanku predsjednika država i vlada zemalja članica Evropske unije u utorak navečer, na kojem bi trebalo biti raspravljano o novom predsjedniku Evropske komisije. 

Raditi za dobrobit države

Van der Bellen je po raspuštanju vlade političkim akterima poručio da ne insistiraju na onome što razdvaja nego da traže ono što ih sve povezuje.

“Mi smo svi Austrijanci i to nas povezuje. Želimo svi sve najbolje našoj državi, barem od toga polazim. Treba da zbog toga ne insistiramo na onome što nas razdvaja nego da tražimo ono što nas povezuje”, rekao je on i ukazao da je Austrija u dinamičnim procesima u kojima je dobro zastati i razmisliti šta se iz njih može naučiti.

“Vjerujem da aktuelna situacija pokazuje koliko je važno da postoje razgovori među političkim strankama. U demokratiji mora postojati dijalog. Nije dovoljno da se razgovara samo kad nekome nešto treba i to nam se sada osvetilo. Neophodno je ophoditi se prema drugima uz poštovanje i prihvatati drugačiji stav”, naglasio je predsjednik Austrije.

U sukobljavanju stavova nužno je, kako je rekao, uvijek tražiti ono što spaja, za dobrobit države.

Kurz neće u zastupnike

Čelnik Narodne stranke Austrije (OeVP) Sebastian Kurz, čijoj je vladi Parlament jučer izglasao nepovjerenje, neće preuzeti mjesto šefa zastupničkog kluba stranke ni mjesto zastupnika.

Iz njegovog kabineta saopćeno je da će šef kluba zastupnika ostati August Woeginger, koji je dosad obavljao taj posao, a u koga Kurz ima puno povjerenje.

Kurz će, kako je rečeno, sada prvo učiniti sve da se uredno obavi primopredaja vlasti novoj prijelaznoj vladi, a nakon toga će krenuti u kampanju kako bi osigurao podršku građana kursu koji je počeo.

Dodaje se da će se u sljedećem periodu potpuno posvetiti predizbornoj kampanji za prijevremene izbore u septembru.

Izvor: Agencije