Lobiranje je mnogo više od partije golfa

Lobisti iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore ujedinili su se na jedan dan u Sarajevu. Kažu, cilj im je da lobisti iz regije razmijene iskustva, ali i “osnaže zajednički interes”, a to je, kako je rekao jedan od učesnika skupa, “da budemo dio Evropske unije (EU)”.

Ovaj skup je bio dobra prilika za upoznavanje jednog od lobista i pokušaja demistifikacije ove profesije.

Gost emisije Al Jazeera Business bio je Natko Vlahović, profesionalni lobista, koji je rođen u Zagrebu, a diplomirao u New Yorku.

Učestvovao je u predsedničkoj kampanji Howarda Deana, sarađivao sa savjetnicima Tonyja Blaira, a danas svoje vrijeme dijeli između Zagreba i Brisela, gdje su uredi njegove firme.

Kada je svojevremeno razmišljao o početku karijere, poziv lobiste mu nije bio opcija.

“Moja ideja je bila vezana za diplomaciju, no kad sam se vratio, vidio sam da me više lobiranje više zanima i da je ono veoma potrebno”, kazao je Vlahović.

Skupe večere

Ponudio je i nekoliko savjeta onima koji žele ići njegovim stopama.

“Lobiranje morate imati u sebi, interesirati se za politiku i biznis, imati informacije te znati voditi lobističku kampanju, što je veoma komplicirano.”

Istako je kako lobisti ne igraju samo golf, niti svoje poslove završavaju tokom skupih večera.

“Mi pravimo mnoge sastanke, pronalazimo prave načine kako neku ideju prezentirati i kako doći do prave osobe koja odgovara interesima klijenta.”

Izvor: Al Jazeera