Oglasi

Ljudi ne smiju na Mars?

Dugačka svemirska putovanja bi mogla da unište tkivo stomaka eventualnih astronauta, navodi se u novom istraživanju koje je finansirala NASA.
Sa trenutnom zaštitnom tehnologijom teško je zaštiti astronaute od štetnih efekata radijacije EPA - Ilustracija

Dugačka svemirska putovanja bi mogla da unište tkivo stomaka eventualnih astronauta, navodi se u novom istraživanju koje je finansirala NASA, prenosi Beta.

To istraživanje, kako piše britanski Independent, dovodi u ozbiljnu sumnju mogućnost ljudskog odlaska na Mars ili dalje.

Ranije studije su govorile o tome da bi takva putovanja mogla prilično oštetiti ljudski mozak i dovesti do ubrzanog starenja.

U okviru istraživanja, miševi su bili izloženi istoj vrsti svemirske radijacije koja bi očekivala ljude na dugim svemirskim putovanjima.

Rizik od raka 

Takva radijacija bi na tkivu u stomaku načinila štetu koja bi dovela do dugoročnih funkcionalnih promjena, a naznačena je i zabrinutost da bi astronauti imali veliki rizik od dobijanja raka stomaka i debelog crijeva.

„Sa trenutnom zaštitnom tehnologijom teško je zaštiti astronaute od štetnih efekata radijacije teških jona. Iako se lijekovima možda može delovati protiv takvih efekata, takav lijek još nije pronađen", rekao je naučnik Kamal Data, koji je radio na istraživanju.

Prema njegovim riječima, kratka svemirska putovanja, poput odlaska na Mjesec, ne izlažu ljude prevelikim oštećenjima ali i da je prava briga trajna povreda s dugačkog puta na Mars ili drugih misija u svemiru koje bi trajale još duže.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.