Ljevica i desnica u borbi za vlast u Kolumbiji

Dosad neviđeno sukobljavanje između desnice i levice profilira se u Kolumbiji u nedelju na prvim predsedničkim izborima nakon sklapanja mira s bivšom gerilom FARC, a taj sporazum podelio je društvo izmučeno sukobom i budućnost mu zavisi od ovih izbora.

U Kolumbiji u kojoj desnica oduvek vlada, njen prvak Ivan Duque, novajlija u politici, favorit je prvog kruga, ali ga u stopu prati antisistemski kandidat Gustavo Petro, nekadašnji levi gradonačelnik Bogote (2011.-2013.).

“Ovi izbori imaju veliko značenje za zemlju u kojoj se ponovno rađa nada. Moramo nastaviti da gradimo mir”, napisao je u tvitu dosadašnji šef države Juan Manuel Santos (66).

Santos, kojem ustav zabranjuje treći mandat, bio je jedan od glavnih autora mirovnog sporazuma s FARC-om zbog čega je 2016. nagrađen Nobelovom nagradom za mir.

Tvrda desnica, protivna paktu potpisanom s bivšom gerilom FARC i pregovorima započetim s Vojskom nacionalnog oslobođenja, poslednjom pobunom u zemlji, namerava da ponovo osvoji mesto predsednika s mladim kandidatom.

Odluka o predsjedniku u drugom krugu

Ako to ne bude ove nedelje, nada se pobedi u drugome krugu 17. juna.

FARC, bivši gerilski pokret, koji se transformisao u političku stranku na izborima u martu dobio je samo jedan procenat glasova, a njihov čelnik Rodrigo Londono povukao je kandidaturu za predsednika zbog problema sa srcem.

Duque,  41-godišnji advokat, kandidat je opozicione stranke Demokratskog centra (CD) koju vodi senator i bivši predsednik Alvaro Uribe, protivnik sporazuma s FARC-om.

U pola stoleća kolumbijskog građanskog rata poginulo je 260 hiljada ljudi, a sedam miliona ih je izbeglo iz svojih domova.

Paralelno je cvetala trgovina drogom koja je paravojnim grupama bila izvor finansiranja.

Bude li izabran, Duque će najverojatnije biti problem za velike strukturne reforme koje su zacrtane dogovorom s FARC-om, poput izborne i zemljišne reforme, kažu analitičari. 

Duque u anketama vodi 10 procentnih poena ispred levičarskog protivkandidata  58-godišnjeg Petra, koji je nekad bio član danas nepostojećeg gerilskog pokreta M-19.

Ni Duque niti Petro nemaju dovoljno podrške za pobedu u prvom krugu, jer ih podržavaju trećina, odnosno četvrtina birača u zemlji pogođenoj korupcijom, nejednakošću i rastom kriminala povezanog s ilegalnom trgovinom drogom koji preti krhkom dogovoru s bivšom gerilom.

Izražena nejednakost

Predvodeći najneravnopravnije nacije na kontinentu, nakon Haitija i Hondurasa, Kolumbija ima poteškoća da se izvuče iz sukoba koji je tokom decenija nanizao tridesetak pobuna, paravojne snage i snage reda, pri čemu je bilo više od osam miliona žrtava – poginulih, nestalih ili raseljenih.

Godine 2016. na opšte iznenađenje mirovni sporazum odbačen je referendumom nakon čega je ponovno ispregovaran, te potom izglasan u parlamentu.

Osim mira, pred Kolumbijom stoje i ekonomski izazovi.

Bogata naftom, mineralima i dragim kamenjem, Kolumbija je jedna od zemalja Latinske Amerike s najvećom nejednakošću i rasprostranjenim siromaštvom.

Sedamnaest odsto od 49 miliona stanovnika živi ispod nivoa siromaštva, a u zabačenijim područjima i do  36 odsto, stoji u službenim statistikama.

Izborni rezultati ponekad su nepredvidljivi i apstinencija se tradicionalno kreće oko 50 odsto.

Izvor: Al Jazeera i agencije