Limaj oslobođen krivice za ratne zločine

Osnovni sud u Prištini donio je oslobađajuću presudu za Fatmira Limaja čime su, drugi put zaredom, on i još devet boraca Oslobodilačke vojske Kosova proglašeni nevinim u slučaju Klečka, jer se smatra da ne postoje pouzdani dokazi o njegovoj krivici.

Teretili su ih za zločine nad Srbima i Albancima zatvorenim u logoru, počinjene 1999. godine.

Prvostepena oslobađajuća presuda iz maja 2012. poništena je nakon EULEX-ove žalbe i suđenje je ponovljeno.

Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj javlja kako se veliki broj Limajevih pristalica okupio pred sudom, dok oni koji su bili na suđenju nisu mogli sakriti emocije, pa su bili zamoljeni za mir i tišinu.

Oglasio se i kosovski premijer Hashim Thaci riječima kako je “OVK vodila pravedan rat, a optužbe se se ponovo dokazale kao neosnovane”.

Još 2005. godine Međunarodni krivični sud u Hagu oslobodio je Fatmira Limaja optužbi podignutih dvije godine ranije za ratni zločin nad albanskim i srpskim civilima tokom rata na Kosovu, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

U Prištini je tada dočekan kao heroj i ponovo se aktivirao u politici, pa je bio ministar transporta i telekomunikacija, a nakon toga poslanik Demokratske partije u Skupštini Kosova.

Nova optužnica prije dvije godine

Šest godina kasnije tužilac EULEX-a podigao je optužnicu protiv njega i devet saboraca za ratne zločine nad albanskim i srpskim civilima tokom rata na Kosovu.

Dnevnik glavnog, inače zaštićenog, svjedoka u ovom procesu, navodno čuvara logora Klečka kojem je Limaj, vjeruje se, bio komandir, bio je ključan za optužnicu tužilaštva.

Svjedok je bio i u EULEX-ovom programu zaštite, ali je u septembru prošle godine počinio samoubistvo u Njemačkoj.

Sudsko vijeće tada je proglasilo neprihvatljivim dokaze preminulog svjedoka i oslobodio Limaja svih optužbi.

Vrhovni sud Kosova krajem prošle godine poništio je tu prvostepenu presudu i naložio novo suđenje uz obrazloženje da su dokazi svjedoka  prihvatljivi.

U međuvremenu, Limaja čeka i novo suđenje jer je optužen za organizovani kriminal i korupciju u vrijeme dok je bio ministar.

EULEX će razmotriti mogućnost žalbe

Glavni tužilac EULEX-a iz kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova Jonathan Ratel izjavio je kako tužilaštvo poštuje oslobađajuću presudu Fatmiru Limaju, ali i da će razmotriti mogućnost podnošenja žalbe.

„Znali smo da će ovo biti teško krivično gonjenje od samog početka“, rekao je Ratel, dodavši kako „pravda zahtijeva da se teška krivična gonjenja također sprovode“.

Naglasio je i da će tužilaštvo „ponovo temeljno razmatrati presudu“ i pravo da podnese žalbu.

„Na kraju, želio bih da izjavim kako ovaj slučaj nikad nije bio krivično gonjenje OVK-a, nego je to bilo krivično gonjenje određenih pojedinaca“, potvrdio je Ratel.

Mješovito sudsko vijeće oslobodilo je optužbi i ostale okrivljene u tom predmetu: Arbena Krasnićija, Nasera Krasnićija, Nasera Šalju, Nedžmija Krasnićija, Behljulja Limaja, Šabana Šalju, Sabita Šalju, Besima Šurdaja i Refkija Mazrekua.

Izvor: Al Jazeera