Liga prvaka: Zvezda traži čudo u Londonu

Zvezda je ostala neporažena u prethodna dva boravka u Londonu, i to oba puta u sjevernom dijelu, protiv Arsenala (Reuters)

Zagrebački Dinamo i beogradska Crvena zvezda u utorak navečer nastavljaju evropsku avanturu, a pred njima su nove dvije teške utakmice, možda i ključne kad je riječ o borbi za drugo mjesto u njihovim grupama.

Nogometaši Crvene zvezde gostuju u Londonu, gdje ih čeka evropski viceprvak Tottenham.

Beogradski tim protiv engleskog predstavnika, pred, kako se očekuje, 60.000 navijača, tražit će nastavak sna o plasmanu u osminu finala. Nakon poraza od Bayerna Zvezda je na svom terenu u drugom kolu pobijedila Olympiakos s 3:1, pa u London putuje s tri boda na kontu.

‘Nema razloga za strah’

Kako podsjeća Tanjug, Zvezda je ostala neporažena u prethodna dva boravka u Londonu, i to oba puta u sjevernom dijelu, protiv Arsenala, kad je bilo 1:1 i 0:0, a kad bi izabranici Vladana Milojevića ponovili takav ishod, to bi bilo ravno čudu.

Tottenham je u engleskoj ligi u krizi, ali Milojević misli da njegove igrače ta kriza neće zavarati.

“Ponosan sam što sam trener Zvezde u ovom trenutku. Bajern i Totenhem su dve ekipe koji su favoriti kada govorimo o strukturi kluba i odakle dolaze. Mi ćemo da se spremamo kao što smo se spremali do sada. Opet ću da se ponovim: nemamo čega da se plašimo. Pokušaćemo da nametnemo našu igru, videćemo da li će nam to protivnik dozvoliti”, rekao je Milojević na konferenciji za medije u Londonu.

Defanzivac Nemanja Milunović imat će težak zadatak da zaustavi prvog strijelca “Pijetlova”, kapitena engleske reprezentacije Harryja Kanea.

“Radi se o jednom od najboljih napadača sveta. Uspeli smo Levandovskog u dobroj meri da zaustavimo, to je put uspeha. Nadam se da će 11 srčanih momaka uspeti u tom zadatku”, rekao je Milunović.

Za razliku od ranijih gostovanja, Crvena zvezda bit će lišena velike podrške s tribina zbog kazne UEFA-e.

Dok će Zvezda u Londonu nastojati izbjeći poraz, takav bi ishod Dinamu u Ukrajini značio veliki korak ka plasmanu u osminu finala.

Bez pobjede protiv Ukrajinaca

Dinamo će u Harkovu igrati protiv Šahtara, ekipe koja ga je pobijedila u oba dosadašnja međusobna susreta. Inače, zagrebački tim ima vrlo loš učinak protiv Ukrajinaca, protiv kojih u 10 utakmica nije nijednom pobijedio, izborivši tek dva remija, uz 20 primljenih golova.

Današnji parovi

Grupa A: Club Brugge – PSG (21), Galatasaray – Real Madrid (21). Poredak: PSG 6, Club Brugge 2, Galatasaray i Real Madrid po 1 bod.

Grupa B: Olympiakos – Bayern (21), Tottenham – Crvena zvezda (21). Poredak: Bayern 6, Crvena zvezda 3, Olympiakos i Tottenham po 1 bod.

Grupa C: Šahtar – Dinamo Zagreb (18:55), Manchester City – Atalanta (21). Poredak: Manchester City 6, Dinamo Zagreb i Šahtar po 3, Atalanta 0 bodova.

Grupa D: Atletico Madrid – Bayer (18:55), Juventus – Lokomotiv (21). Poredak: Juventus i Atletico po 4, Lokomotiv 3, Bayer 0 bodova.

Nakon dva kola Dinamo i Šahtar imaju po tri boda i upravo bi taj susret, te revanš za dvije sedmice u Zagrebu mogli odlučiti ko će uz lidera grupe Manchester City izboriti plasman u osminu finala. Podsjetimo, Dinamo je ta tri boda osvojio u susretu protiv Atalante (4:0).

“Teško im je pronaći previše slabosti i nedostataka. Imaju izuzetnu napadačku kvalitetu. U momčadi imaju mnogo Brazilaca, a znamo kakvi su oni, nepredvidivi i talentirani”, rekao je prije puta trener hrvatskog prvaka Nenad Bjelica na zagrebačkom aerodromu.

Novinare je najviše zanimalo zdravstveno stanje kapitena Arijana Ademija i napadača Brune Petkovića, koji su imali problema s povredama gležnja, pa je njihov nastup neizvjestan.

Stabilnost u defanzivi

Trener “Modrih” rekao je da ima pozitivan osjećaj. Vjeruje da će njegova ekipa pružiti bolju sliku nego protiv Manchester Cityja, posebno u napadačkom segmentu.

“Šahtar je jedna potentna ekipa, ali pokušat ćemo biti na boljem nivou nego što smo bili protiv Cityja, pogotovo u ofanzivi. U defanzivi ćemo pokušati biti stabilni. Onda se možemo nečemu nadati”, dodao je.

Još je rekao da su analizirali utakmice Šahtara u prvenstvu, u kojem ima svih 11 pobjeda, ali i naglasio da ti susreti nisu pravo mjerilo.

Izvor: Al Jazeera i agencije