Liga prvaka: Prvi mečevi doigravanja pred Dinamom i Zvezdom

Bjelica: Pred nama su dvije teške utakmice, 180 minuta u kojima ćemo trebati biti na razini na kojoj smo bili veći dio utakmice protiv Ferencvarosa (Anadolija)

Nogometaši prvaka Srbije i Hrvatske, beogradske Crvene zvezde i zagrebačkog Dinama, večeras igraju prve utakmice doigravanja, odnosno posljednje etape kvalifikacija pred grupnu fazu Lige evropskih prvaka.

Beograđani gostuju u Bernu kod švicarskog Young Boysa, dok Zagrepčani dočekuju norveški Rosenborg.

Tim Vladana Milojevića iz glavnog grada Srbije mjesto među 32 najbolja tima u Evropi traži drugu godinu u nizu i nastavak perfektnog puta u kvalifikacijama, nakon što je od dolaska u Zvezdu prošao svih do sada sedam prepreka.

Rival “crveno-belima” je prošlosezonski učesnik grupne faze Lige prvaka i prvak Švicarske, koga je Zvezda prije petnaest godina eliminirala baš u kvalifikacijama za elitno evropsko takmičenje sa ukupnih 5:2, uz remi na gostovanju 2:2.

“Inspiriše nas ovaj stadion. Imamo inspiraciju i iz prošle sezone. Borimo se i radimo za naš klub, uradićemo sve da ponovo budemo u eliti. U glavama nam nije samo plasman, već i igra”, rekao je Milojević na konferenciji za medije u Bernu, prenosi agencija Tanjug.

Poređenje sa Mađarima

Njegov kolega sa klupe “Modrih” iz hrvatske prijestolnice Nenad Bjelica pred meč sa Norvežanima je kazao kako je, “nakon prošlogodišnjeg neulaska u Ligu prvaka, ovo nam je velika šansa da pokažemo da smo godinu dana zreliji i bolji i kako zaslužujemo Ligu prvaka”.

Bjelica o suparniku koji je čak 11 puta igrao u grupnoj fazi Lige prvaka govori s puno poštovanja.

“Pred nama su dvije teške utakmice, 180 minuta u kojima ćemo trebati biti na razini na kojoj smo bili veći dio utakmice protiv Ferencvarosa”, rekao je Bjelica i usporedio Rosenborg s prvakom Mađarske.

“Rosenborg je puno iskusniji u ovakvom tipu utakmica, a i po godinama. Razlikuju se i po sistemu igre, 4-3-3 koji prelazi u 4-5-1. Jako se dobro brane. Istaknuo bih i da je Soderlund za dvije klase bolji igrač od napadača koje ima Ferencvaros.”

Utakmice u Bernu i Zagrebu počinu u 21 sat.

Rezultati i raspored doigravanja

Sinoć

APOEL (Kipar) – Ajax (Holandija) 0:0

CFR Cluj (Rumunija) – Slavia Prag (Češka) 0:1

LASK Linz (Austrija) – Club Brugge (Belgija) 0:1

Večeras

Dinamo (Hrvatska) – Rosenborg (Norveška)

Olympiakos (Grčka) – Krasnodar (Rusija)

Young Boys (Švicarska) – Crvena zvezda (Srbija)

27. avgust:

Rosenborg (Norveška) – Dinamo (Hrvatska)

Krasnodar (Rusija) – Olympiakos (Grčka)

Crvena zvezda (Srbija) – Young Boys (Švicarska)

28. avgust:

Ajax (Holandija) – APOEL (Kipar)

Club Brugge (Belgija) – LASK Linz (Austrija)

Slavia Prag (Češka) – CFR Cluj (Rumunija)

Izvor: Agencije