Liga prvaka: Ajax želi iskorak, Real nastavak dominacije

Stari znanci iz Lige evropskih prvaka, Kupa šampiona i kako se već ovo takmičenje Evropske nogometne asocijacije (UEFA) zove i zvalo – amsterdamski Ajax i Real iz Madrida – večeras igraju prvi meč osmine finala ovog turnira.

Ajax na svome terenu mora izdržati težinu nedavne historije u okršaju osmine finala sa Realom iz Madrida ako misli proći među osam najboljih. Naime, ovo je holandskom timu prvi plasman u eliminacijsku fazu od sezone 2005/06.

Još gore za Holanđane je činjenica kako su izgubili od „Kraljeva“ posljednjih šest utakmica sa gol razlikom 2:20.

Sa druge strane, Real je nastavio svoj rekord plasmana u osmini finala Lige prvaka od sezone 2003/04 i bez poraza su u dvomečima takmičenja od polufinalne eliminacije 2014/15 od Juventusa.

Son i Kane

Drugi meč večerašnjeg programa igra se u Londonu i možda je slabije snage po imenima, ali ne i po atraktivnosti.

Tottenham dočekuje Borussiju iz njemačkog Dortmunda, a sva četiri međusobna meča ovih timova desila su se u protekle tri godine.

U grupnoj fazi sezone 2017/18 Lige prvaka Englezi su oba puta slavili. U Dortmundu je bilo 2:1, da bi u Londonu bilo 3:1 za Tottenham. U oba meča strijelci za Tottenham bili su Son i Kane.

Dvije sezone ranije je bila obratna situacija, samo u Ligi Evrope. Borussia je u Londonu slavila sa 2:1, dok je na njenom terenu bilo 3:0.

Totenham – Borussia Dortmund

  • Ovo je tek treći plasman Tottenhama u eliminatornu fazu Lige prvaka, ranije je igrao protiv italijanskih timova (Milan, Juventus).
  • Engleski tim nikada nije pobijedio u domaćoj utakmici ove faze Lige prvaka i postigao je samo jedan gol.
  • U grupnoj fazi Tottenham je osvojio osam bodova sa po dvije pobjede, poraza i remija. Sa druge strane, Borussia je u grupi upisala četiri pobjede, te po jedan poraz i remi.
  • Ovo je za „Milionere“ iz Dortmunda sedma sezona Lige prvaka u osam godina i 13. ukupno. Takmičenje su osvojili 1997., a finalisti 2013. godine.
  • Ovo je jedan od dva meča u osmini finala Lige prvaka bez aktuelnih prvaka država koje predstavljaju. Drugi čine Ajax i Real Madrid.

Mogući sastavi:

Tottenham: Lloris; Trippier, Sanchez, Alderweireld, Vertonghen; Winks, Sissoko, Eriksen; Lucas, Son, Lamela.

Borussia: Buerki; Hakimi, Toprak, Diallo, Schmelzer; Witsel, Delaney; Sancho, Philipp, Guerreiro; Goetze

Ajax – Real Madrid

  • Ovi timovi su odigrali 12 utakmica u UEFA-inim takmičenjima, sve u elitnom takmičenju koje je kroz godine mijenjalo ime.
  • Ajax je jedini put igrao osminu finala Lige prvaka u sezoni 2005/06 kada ga je eliminirao milanski Inter.
  • Holanđani su bez pobjede u posljednjih šest utakmica Lige prvaka u eliminacijskoj fazi, a posljednji put su slavili kada su pobijedili Atletico Madrid u sezoni 1996/97. Još gori su u omjerima sa španskim klubovima – pobijedili dva puta, jednom remizirali, a izgubili na 11 mečeva.
  • Ajax je jedini preostali klub koji je došao iz kvalifikacija, svih preostalih 15 timova su direktno plasirani u grupnu fazu.
  • Ovo je 23. kampanja Reala u Ligi prvaka i 23. plasman u eliminacijsku fazu. Ukupno su odigrali 49 sezona u ovom takmičenju, više od ijednog kluba u historiji.
  • Postali su prvaci 13 puta, a u posljednjih osam sezona su barem bili polufinalisti.

Mogući sastavi:

Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; De Jong, Van de Beek, Schoene; Ziyech, Dolberg, Tadić.

Real Madrid: Courtois; Carvajal, Ramos, Varane, Reguilon; Modrić, Casemiro, Kroos; Bale, Benzema, Vinicius.

Izvor: Al Jazeera