Liga Evrope: Sarajevo i Rijeka se plasirali u play-off

Posljednja prepreka Sarajevu na putu do grupne faze Lige Evrope bit će škotski Celtic (Anadolija)

Fudbaleri Sarajeva probili su se u play-off Lige Evrope, pošto su u 3. pretkolu u četvrtak navečer na stadionu Bilino polje u Zenici savladali podgoričku Budućnost sa 2:1.

Pogotke sa prvaka Bosne i Hercegovine postigli su Benjamin Tatar u 4. i Matthias Fanimo u 67. minuti, dok je pogodak za crnogorskog predstavnika uknjižio Panagiotis Moraitis u 44. minuti.

Sarajevo je od 65. minute igralo bez isljučenog Amara Rahmanovića.

Bh. predstavniku za plasman u grupnu fazu Lige Evrope treba još prolaz u duelu sa škotskim Celticom.

Zrinjski ispao nakon penala

Drugi predstavnik Bosne i Hercegovine, Zrinjski, na Kipru se oprostio od Lige Evrope. 

Mostarci su nakon izvođenja jedanaesteraca poraženi od APOEL-a sa 2:4, nakon što su propustili realizirati dva penala (Ibanez i Bilbija).

Nakon 120 minuta igre rezultat je glasio 2:2, a strijelci za APOEL bili su Omer Atzili u 14. i Atdhe Nuhiu u 26. minuti, dok su pogotke za Zrinjski postigli Josip Ivančić u 11. i Nemanja Bilbija u 69. minuti.

Hajduk poražen od Galatasaraya

I Rijeka je izborila plasman u play-off, nakon što je nakon produžetaka (nakon 90 minuta nije bilo golova) pobijedila ukrajinsku ekipu Kolos sa 2:0.

Strijelci su bili Joao Rodrigo Escoval u 102. i Franko Andrijašević u 115. minuti.

Za plasman u grupnu fazu Liga Evrope igrati u idući četvrtak u gostima kod danskog FC Kopehagena.

Hajduk je evropsku priču za ovu sezonu završio u Istanbulu, gdje je izgubio od Galatasaraya 0:2.

Strijelci su bili Younes Belhanda u 77. i Ryan Babel u 86. minuti.

Zagrebačka Lokomotiva je u Švedskoj poražena od Malmoa sa 0:5 (Thelin 5, 16, Nalić 32, Larsson 52, Rieks 72).

Kraj za Partizan i Vojvodinu

Fudbaleri Partizana izgubili su nakon produžetaka od belgijske ekipe Charleroi 1:2 te tako napustili evropska takmičenja za ovu sezonu.

Strijelci za belgijski tim bili su Dorian Dessoleil u 11. i Kaveh Rezaei u 107. minuti, dok je gol za Partizan postigao Seydouba Soumah u 53. minuti.

Ispao je i drugi predstavnik Srbije, Vojvodina, koja je u također u Belgiji, ponovo nakon produžetaka, poražena od Standarda 1:2.

Tottenham bolji od Shkendije

Golove za domaćina postigli su Felipe Avenatti u 47. iz penala i Selim Amallah u 91. minuti, a za Vojvodinu je strijelac bio Petar Bojić u 75. minuti.

Od Lige Evrope oprostili su se i slovenski predstavnici Celje, koje je poraženo od Ararat-Armenije sa 0:1, i Mura, koju je PSV pobijedio 5:1, te makedonski predstavnik Shkendija, koja je izgubila od Tottenhama 1:3. Kosovska Drita izgubila je od poljske Legije 0:2.

Izvor: Al Jazeera i agencije