Lideri G7 potpisali deklaraciju o slobodnoj trgovini

Emmanuel Macron, Samit G7, Deklaracija
Macron je rekao kako ne može reći da se mislilo da će uspjeti poslati zajedničku poruku na pozitivan način (Reuters)

Trodnevni summit Skupine G7, koji je u ponedjeljak navečer završen, rezultirao je izjavom na jednoj stranici, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Macron je izdao kratku deklaraciju G7 kojom se lideri obvezuju na “otvorenu i fer globalnu trgovinu i stabilnost globalne ekonomije”.

“Dogovorili smo se oko konačne izjave na jednoj stranici”, rekao je on na konferenciji za novinare, dodajući da ta izjava govori o važnim temama o kojima su razgovarali, prenosi TASS.

Deklaracija usprkos neslaganju

Deklaracijom koju je Macron kao domaćin izdao na kraju trodnevnog summita grupe G7 naglašeno je “veliko jedinstvo” među liderima koji su sudjelovali, kako prenosi Beta.

To jedinstvo bi moglo biti važno zbog prijetnje globalnoj ekonomiji izazvane trgovinskim sukobom Donalda Trumpa s Kinom.

Deklaracija je izdana unatoč neslaganju lidera na summitu u vezi utjecaja Trumpovog trgovinskog stava na usporavanje globalne ekonomije i industrijske aktivnosti.

Prema riječima francuskog lidera, situacija je prije summita bila prilično napeta.

Prije summita nije bilo jasno hoće li se vođe Skupine G7 moći složiti s konačnom izjavom uslijed napetosti među nekima od njih.

Više verzija izjave

“Ne mogu reći da smo mislili da ćemo uspjeti poslati zajedničku poruku na pozitivan način”, primijetio je Macron, kako je prenio Tanjug.

Prema francuskom predsjedniku, bilo je nekoliko verzija izjave, tako da dokument ne bude previše uopćen i površan.

Izvor: Agencije