Lider Al-Kaide u Siriji obećao borbu u Idlibu

Desetine članova Al-Golanijeve grupe je ubijeno prethodnih mjeseci u napadima za koje se krive rivalski borci ISIL-a (EPA)

Lider sirijskog ogranka Al-Kaide Abu Mohammad al-Golani obećao je da će se u provinciji Idlib, posljednjem velikom pobunjeničkom uporištu u Siriji, boriti do kraja uprkos moguće ofanzive vladinih snaga.

Al-Golani rijetko javno istupa, a ta izjava je data u trenutku kada snage sirijske vlade dobijaju pojačanja u područjima oko Idliba, provincije na sjeverozapadu Sirije, na granici s Turskom.

Ranije ove godine, vlada predsjednika Bashara al-Assada je oslobodila pobunjenička predgrađa Damaska i južne provincije Darau, Quneitru i Sweidu, prenosi Beta.

U nekim dijelovima tih područja su pobunjenici pristali na pomirenje s vladom i predali oružje u zamjenu za amnestiju, dok su u drugim pristali da sa porodicama i nekim civilima budu autobusima prebačeni u Idlib.

Oslobađanje Idliba će biti mnogo veći izazov za sirijsku vojsku i njene saveznike jer je ta provincija uporište Al-Golanijevog dobro naoružanog Komiteta za oslobođenje Levanta, kako je ime sirijskog ogranka Al-Kaide.

Al-Golani je utorak objavljenom snimku rekao da u Idlibu neće biti organizirane predaje pobunjeničkih grupa, do kakvih je došlo u drugim dijelovima Sirije, jer će njegovi borci takve akcije smatrati “izdajom”.

Ofanziva Damaska

Ranije ovog mjeseca, sirijska vlada je u Idlib bacala letke, pozivajući stanovništvo da prihvati njenu vlast. Sirijski zvaničnici su upozoravali da će vojska provinciju povratiti silom ako bude neophodno.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, u Idlibu i okolnim pobunjeničkim područjima živi gotovo 2,9 miliona ljudi. UN je pozvao Tursku da otvori granicu za izbjeglice ako dođe do ofanzive sirijske vojske.

Turska, pokrovitelj pobunjenika u sjevernoj Siriji, već je primila gotovo 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije, više od bilo koje druge zemlje. Također je uspostavila i 12 osmatračkih punktova u Idlibu i tamo poslala 1.000 vojnika.

U snimku objavljenom povodom islamskog praznika Kurban-bajrama, al-Golani nosi vojničku uniformu i navodi da se ne može pouzdati u “turske posmatračke kule” da se suprotstave Assadovim snagama.

“Naše oružje je izvor naše snage i časti. Razmišljanje o predaji neprijatelju i predaji oružja će se smatrati izdajom”, naveo je on.

Desetine članova Al-Golanijeve grupe je ubijeno prethodnih mjeseci u napadima za koje se krive rivalski borci grupe Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije