Libijske zaraćene strane optužuju jedna drugu za prekid primirja

Od aprila snage Libijske nacionalne vojske odane Haftaru nastojale su zauzeti Tripoli (Arhiva)

Obje libijske zaraćene strane optužile su jedna drugu za kršenje primirja koje su predložile Turska i Rusija, dok se borbe nastavljaju oko glavnoga grada Tripolija u nedjelju, prenosi Hina.

Predsjednici Turske i Rusije pozvali su na prekid vatre u nedjelju, više od devet mjeseci otkad traje ofenziva Libijske nacionalne vojske (LNA)  pod vodstvom Khalife Haftara na Tripoli. 

I LNA i međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju rekli su da uslovno pristaju na primirje.

Međutim GNA je u izjavi rekao da je zabilježio oružanu paljbu u Salahedinu i područjima Vadi Rabea “nekoliko minuta” nakon što je prekid vatre, dogovoren za subotu u 22.00 sata (GMT), trebao početi.

Od ranih jutarnjih sati u nedjelju mogla se čuti razmjena vatre u Salahedinu i područjima Ain Zare. 

Problem strani borci

Svaki pokušaj nametanja trajnog prekida vatre teško će se provesti u djelo zbog rascjepkanih libijskih vojnih koalicija, s razdvojenim frakcijama i stranim borcima na objema stranama.

Obje strane jedna drugu nazivaju milicijama. “Milicije (GNA) kršile su prekid vatre na više od jedne bojišnice, svim tipovima oružja”, rekao je zapovjednik LNA Al-Mabruk Al-Gazavi te dodao da snage čekaju nove zapovijedi glavnog zapovjedništva LNA.

GNA je u izjavi rekao da je zabilježio kršenja “agresorovih milicija” no da “ponavlja svoju predanost primirju i naglašava kako je potrebno da pokrovitelji primirja i misija UN-a u Libiji optimalno provode”.

Libijske istočne snage odane zapovjedniku Khalifi Haftaru objavile su primirje u zapadnom području, koje uključuje glavni grad Tripoli, počevši u 0,01 sati u nedjelju, a međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva  (GNA) pristala je na primirje.

Od proglašenja primirja na zapadu zemlje nisu zabilježene povrede prekida vatre, prema izvorima u Haftarovim snagama. 

Od aprila snage Libijske nacionalne vojske (LNA) odane Haftaru nastojale su zauzeti Tripoli, gdje su se borile sa snagama povezanim s GNA.

U izjavi objavljenoj online u nedjelju ujutro, GNA sa sjedištem u Tripoliju, kaže: “Kao odgovor na poziv turskoga i ruskoga predsjednika na primirje, čelnik predsjedničkog vijeća vlade nacionalnog jedinstva objavio je primirje s početkom u ponoć 12. januara”.

Dok je LNA u četvrtak odbio poziv Turske i Rusije na prekid vatre u sukobu koji izaziva sve veću stranu upletenost i zabrinutost, glasnogovornik LNA Ahmed Mismari rekao je u video izjavi u subotu navečer da je LNA prihvatio primirje na zapadu “koje omogućuje da i druga strana poštuje prekid vatre”. 

Vjerodostojan prijedlog prekida vatre

Upozorio je da će se na “svako kršenje silovito odgovoriti”.

UN-ova misija potpore u Libiji (UNSMIL) pozdravila je primirje i pozvala zaraćene strane “da se strogo pridržavaju prekida vatre  te stvore prostor za mirovne napore kako bi se svi sporovi riješili  kroz libijsko-libijski dijalog”.

Turska podržava GNA sa sjedištem u Tripoliju pod vodstvom Fajeza al Seradža, a ruski vojni plaćenici su uz istočne snage.

Viši dužnosnik GNA rekao je u četvrtak da pozdravlja svaki vjerodostojni prijedlog za prekid vatre, no da ima dužnost zaštititi Libijce od Haftarov ofenzive.  

Ranije u subotu, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se libijski mirovni pregovori održati u Berlinu te dodala da libijske zaraćene strane moraju imati veliku ulogu u pronalaženju rješenja. 

Izvor: Agencije