Oglasi

Libijska obalna straža spasila više od 1.000 migranata

U prošloj godini, broj presretnutih ilegalnih migranata bio je za 121 posto veći nego u prethodnoj.
MigrantiMeđunarodna organizacija za migracije je pozvala Evropsku unjiju da uspostavi mehanizam za iskrcavanje spašenih ljudiEPA - Arhiva

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) saopštio je da je libijska obalna straža spasila više od 1.000 ilegalnih migranata u ovoj godini.

Zaključno sa 6. februarom, oko 1.040 migranata i izbjeglica registrovani su kao spašeni ili presretnuti od libijske obalne straže, što je povećanje od 121 posto u poređenju s istim periodom prošle godine, saopštio je UNHCR, prenosi Fena, pozvajući se na agenciju Xinhua.

Agencija UN-a također je zatražila više od 85 miliona dolara za svoje humanitarne operacije u pomaganju izbjeglicama, tražiocima azila i interno raseljenim licima u Libiji.

Nakrcani prihvatni centri

Zbog nesigurnosti i haosa nastalih nakon ustanka 2011. godine u kojem je svrgnut dugogodišnji čelnik Muammar Gaddafi, Libija je postala polazna tačka za odlazak brojnih ilegalnih imigranata koji pokušavaju preći Sredozemno more do evropskih obala.

Prihvatni centri u Libiji trenutno su nakrcani hiljadama imigranata spašenih na moru ili uhapšenih od libijskih vlasti, uprkos pozivima međunarodne zajednice upućenim libijskim vlastima da zatvore te centre.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.