Libanski čelnici prošli mjesec upozoreni na sigurnosni rizik u luci u Bejrutu

'Postojala je opasnost da ovaj materijal, u slučaju krađe, bude iskorišten u terorističkom napadu', rekao je službenik Reutersu (Reuters)

Libanski sigurnosni zvaničnici prošlog mjeseca upozorili su premijera i predsjednika da 2.750 tona amonijevog nitrata pohranjenih u luci u Bejrutu predstavlja sigurnosni rizik i može uništiti glavni grad u slučaju eksplozije, doznaje Reuters, prenosi Hina.

Nešto više od dvije sedmice poslije, 4. augusta, eksplozija se i dogodila, a u njoj je poginulo više od 220 ljudi, dok se 110 građana i dalje vode kao nestali. Više od 6.000 stanovnika je ozlijeđeno, domove je izgubilo više od 300.000 ljudi, a ukupna šteta procjenjuje se na oko 15 milijardi dolara.

Reuters je ostvario uvid u izvještaj Glavne uprave državne sigurnosti o događajima koji su doveli do eksplozije, a u kojem je pažnja skrenuta i na pismo, upućeno 20. jula predsjedniku Michelu Aounu i premijeru Hassanu Diabu.

Vlast upozorena na opasnost eksplozije

Iako sadržaj pisma nije bio u izvještaju, visoki libanski sigurnosni zvaničnik za tu je novinsku agenciju izjavio da su u pismu sažeti nalazi sudske istrage pokrenute u januaru, kojom je zaključeno da je hemikalije potrebno odmah osigurati.

Izvještaj o državnoj sigurnosti, koje je potvrdilo slanje pisma predsjedniku i premijeru Libana, prethodno nije objavljeno.

“Postojala je opasnost da ovaj materijal, u slučaju krađe, bude iskorišten u terorističkom napadu”, rekao je službenik Reutersu.

Taj zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, sudjelovao je u pisanju pisma, a kaže da je vlasti upozorio da bi eventualna eksplozija mogla uništiti Bejrut.

Ostavka vlade

Reuters nije mogao samostalno potvrditi sadržaj pisma, a uredi premijera i predsjednika nisu odgovorili na zahtjeve za komentar oko zaprimanja pisma.

Inače, libanski premijer Hassan Diab u ponedjeljak navečer objavio je ostavku vlade nakon posljedica katastrofalne eksplozije, za što je okrivio “endemsku korupciju” u zemlji.

Osudio je korupciju koja je, po njemu, dovela zemlju do “ovog potresa sa svim humanitarnim, socijalnim i ekonomskim posljedicama”.

Reuters ocjenuje da bi saznanje o pismu moglo potaknuti daljnje kritike i bijes javnosti.

Izvor: Agencije