Liban i Izrael najavili pregovore o granicama

Ovo je okvirni, a ne završni sporazum, rekao je predsjednik libanskog Parlamenta Nabih Berri (EPA)

Liban i Izrael dogovorili su se, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, o okvirnom sporazumu pregovora kako bi riješili dugovječni granični spor na moru, a taj “historijski dogovor” je pozdravio američki državni sekretar Mike Pompeo.

Dvije zemlje, koje su u više navrata bile u sukobima i tehnički su još u ratu, desetljećima se spore zbog kopnenih i morskih granica, a posebice morskog područja na samom rubu tri libanska energetska bloka.

Izrael je objavio da će u središtu pregovora biti granica na moru, a u tom procesu između dvije strane posreduje Washington, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zadnji put ratovali su 2006. godine

Izraelski ministar za energetiku Yuval Steinitz potvrdio je da će dvije strane, pod okriljem SAD-a, razgovarati o morskoj granici.

Po njegovim riječima, očekuje se da će pregovori početi 9. oktobra.

“Ovo je okvirni, a ne završni sporazum”, rekao je predsjednik libanskog Parlamenta Nabih Berri, manje od mjesec pošto je SAD uveo sankcije njegovu glavnom saradniku zbog korupcije i finansiranja Hezbollaha, koju Washington smatra terorističkom organizacijom.

Dva zakleta neprijatelja, do zuba naoružan Hezbollah i Izrael, zadnji put ratovali su 2006. godine.

Berri, saveznik Hezbollaha i utjecajni šijitski vođa zadužen za granična pitanja, rekao je da će pregovori biti održani pod okriljem Ujedinjenih naroda, u bazi UN-a Nagoura, u blizini linije razgraničenja s Izraelom, poznate kao Plava linija.

Dok su Izrael i SAD spominjali samo granicu na moru, Berri je spomenuo i kopnenu, i morsku granicu.

Stabilnost, sigurnost i prosperitet

State Department pozdravio je kao “historijski dogovor” odluku vlada Izraela i Libana da počnu razgovarati o morskoj granici, dodajući da je okvirni sporazum za pregovore rezultat trogodišnjeg rada diplomatije.

“Sporazum dvije strane o zajedničkom okviru za pregovore o morskoj granici omogućit će Izraelu i Libanu da počnu pregovore koji bi mogli donijeti više stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta, kako za Libance, tako i za Izraelce”, rekao je Pompeo.

Istaknuo je da se radi o “ključnoj etapi za interese i Libana i Izraela, cijele regije i SAD-a”.

Izvor: Agencije