Liban će podnijeti žalbu UN-u protiv Izraela

Mirovne snage UN-a su potvrdile postojanje tunela koji je prethodno otkrila izraelska vojska blizu granice s Libanom (EPA)

Liban planira da podnese žalbu protiv Izraela Ujedinjenim nacijama zbog diplomatske i političke kampanje pripreme napada na ovu zemlju.

Ministar vanjskih poslova Gebran Bassil uputio je instrukciju stalnoj libanskoj predstavnici pri UN-u, ambasadorici Amal Mudallali, da podnese žalbu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Libana.

Iz ovog ministarstva su istakli da je Izrael “probio” u nacionalnu komunikacionu mrežu i poslao snimljene telefonske poruke stanovnicima sela Kfar Kila, u kojima su upozoreni da bi mogla biti bombardovana libanska teritorija i da bi njihovi životi mogli biti ugroženi.

Mirovne snage UN-a u Libanu – UNIFIL su potvrdile postojanje tunela koji je prethodno otkrila izraelska vojska, a nalazi se u blizini plave crte razgraničenja između Libana i Izraela.

Izrael zatvara tunele Hezbollaha

U saopćenju se navodi da su zvaničnici UN-a poduzeli sve potrebne mjere kako bi ovaj problem bio što prije riješen, napominjući da će razgovarati i sa vlastima Libana.

Izraelska vojska u utorak je objavila da je na granici sa Libanom otkriven prekogranični tunel.

U saopštenju izraelska vojska je naglasila da je tunel iskopala libanska grupa Hezbollah južno od sela Kfar Kila.

Prethodno u utorak izraelska vojska pokrenula je akciju kako bi “otkrila i zatvorila” prekogranične tunele koje je Hezbollah iskopao duž granice sa Libanom.

Izrael je 2006. godine započeo rat protiv Hezbollaha, tokom kojeg je ubijeno najmanje 1.200 ljudi, uglavnom libanskih civila.

Izvor: Agencije