Lezbos: Drastičan pad broja turista

Turistički radnici na Lezbosu na sve načine žele da sačuvaju turistički ugled tog grčkog otoka. Naime, Lezbos je u posljednje vrijeme poznatiji po dolascima čamaca punih izbjeglica.

Deseci hiljada odbačenih prsluka na otoku – to je samo jedan od podsjetnika koliko se ljudi odlučilo na opasan put, uglavnom iz Turske ka Grčkoj u posljednjih osamnaest mjeseci. Obale su očišćene od prsluka, spremni su za recikliranje. Grčki turizam pretrpio je veliki udar.

„Mogu reći da imamo pad od 70 posto. Žao mi je to reći, ali razlog je loš, negativan publicitet“, rekao je Thanassis Andriotis, predsjednik mjesne zajednice Molyvos.

Turistički djelatnici kažu da je neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj sredinom jula također obeshrabrio posjetioce. Čarter letovi su se drastično smanjili i posjećenost hotela je daleko ispod prosjeka.

„Ove godine je malo teže. Otkazani su turoperatori, dvadeset letova. Od 27 imamo samo sedam letova ove godine, tako da je to velika katastrofa. Moram to reći“, kazao je Dimitris Pitoulis, menadžer hotela „Olive Press“.

Turistički imidž otoka 

Jedan od načina da se popravi imidž otoka je i međunarodni muzički festival organizovan u zamku na otoku Molivos, koji je trajao od 16. do 19. augusta.

Festival se odvijao pod temom “raskršće”, zbog lokacije otoka, koji se nalazi na samom istočnom rubu Europe.

“Dolazili smo u Molyvos pet puta tokom prošle godine, tako da smo vidjeli šta se sve desilo. Ne želimo razdvajati ljude koji dolaze ovdje, Grke i one sa drugih krajeva svijeta, već ih želimo spojiti”, kazala je Danae Dorken, pijanistica.

Zeynep često dolazi na otok Lezbos. Odlična usluga je razlog zbog kojeg se iznova vraća.

„Četvrti put dolazim u Molyvos s prijateljima i mnogo nam se sviđa. Hrana, more, plaže, sve je odlično“, rekla je Zeynep Pehlivanoglu, turistkinja iz Turske.

No, da je ove godine manje turista primjećuju i uobičajeni posjetioci poput Zeynep. Dogovor Turske i EU, u kombinaciji sa zatvaranjem balkanske rute, smanjio je priliv izbjeglica.

Izvor: Al Jazeera