Legende alpskog skijanja u Zagrebu

Bakačeva ulica ugostit će i sjajnu Slovenku Tinu Maze, koja je ove sezone i službeno okončala karijeru (AP)

Na revijalnoj utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa u alpskom skijanju u Bakačevoj ulici 4. januara učestvovat će 18 skijašica i skijaša, prenosi agencija Hina.

Među ovim prvakinjama i prvacima jesu Janica i Ivica Kostelić, Annemarie Moser-Proell, Pernilla Wiberg, Marc Girardelli, Alberto Tomba, Marcel Hirscher, Petra Kronberger, Tamara McKinney, Tina Maze, Andreas Wenzel, Michele Jacot Herry, Lise-Marie Morerod, Michaela Dorfmeister, Renate Goetschl i Nicole Hosp.

Najveća imena svjetskog skijanja potvrdila su svoj dolazak u Zagreb na centralnu proslavu obilježavanja 50 godina od prve utrke u FIS-ovom Svjetskom kupu u alpskom skijanju, “Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa”, a u revijalnoj utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa, koja će se održati 4. januara s početkom u 19:45, predvodit će ih prva dva skijaša koja su ponijela taj naslov, legendarni Francuz Jean-Claude Killy i Austrijanac Karl Schranz.

Utrka će se održati na skijaškoj stazi duž Bakačeve ulice, na cesti od kružnog toka ispred Zagrebačke katedrale do Manduševca, i počinje sa historijskom, a završava s novom kapijom.

Rekorderi u Bakačevoj

Među 18 ukupnih pobjednica i pobjednika Svjetskog kupa Bakačevom stazom utrkivat će se i prvi ukupni pobjednik Svjetskog kupa Francuz Killy, koji je bio najbolji skijaš svijeta 1967. i 1968. godine, te Austrijanac Schranz, koji je ukupne pobjede u Svjetskom kupu ostvario u sljedeće dvije sezone, 1969. i 1970. godine.

U Zagreb dolazi i rekorderka po broju osvojenih velikih “Kristalnih globusa”, Moser-Proell (Austrija), koja je čak šest puta ponijela naslov ukupne pobjednice Svjetskog kupa, pet puta u nizu od 1971. do 1975. te još jednom 1979. godine.

Među ukupnim pobjednicama nalazi se i Kronberger, Austrijanka koja je prva nakon Moser-Proell, nakon više od desetljeća, ovoj velikoj skijaškoj naciji ponovo donijela veliki “Kristalni globus”. Bilo je to 1990. godine, kad je ostvarila prvu od tri ukupne pobjede u Svjetskom kupu.

Zagreb će u Bakačevoj vidjeti i muške rekordere – Girardellija (Luksemburg) i Hirschera (Austrija). Oba u vlasništvu imaju pet velikih “Globusa”, ali dok ih je Girardelli osvajao svakih nekoliko godina (1985, 1986, 1989, 1991, 1993), Hirscher to čini posljednjih pet godina u nizu.

Austrijanac će ujedno biti i najmlađi predstavnik u ovoj utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa te, uz Hrvata Kostelića, jedini koji će nastupiti i u revijalnoj utrci, ali i slalomskoj utrci Svjetskog kupa “Snow Queen Trophy” dan kasnije na Sljemenu.

Brojni gosti

Wenzel (Lihtenštajn) u Zagreb dolazi bez sestre Hanni, pa će tako Janica i Ivica Kostelić ipak biti jedini par braće i sestara na utrci. Brat i sestra Wenzel bili su najpoznatiji porodični par u svijetu skijanja do pojave Kostelića. Andreas je, poput Ivice, veliki “Globus” osvajao jednom, i to 1980. godine, kad je najbolja bila i njegova sestra u ženskoj konkurenciji, ali je Janica bila uspješnija od Hanni, jer je, za razliku od nje, koja je dva puta bila ukupna pobjednica Svjetskog kupa, Janica to učinila tri puta (2001, 2003, 2006).

Bakačeva ulica pozdravit će i McKinney, jedinu Amerikanku koja je osvojila veliki “Globus” do pojave Lindsey Vonn, ali i legendarnu Šveđanku Wiberg, te sjajnu Slovenku Maze, koja je ove sezone i službeno okončala karijeru.

Osim ukupnih pobjednika Svjetskog kupa, centralnu proslavu “Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa” uveličat će i skijaši i skijašice s vrhunskim karijerama – Jure Košir, Matjaž Vrhovnik, Bojan Križaj (svi iz Slovenije), Hans Enn, Guenther Mader,  Thomas Sykora (svi iz Austrije), Marco Buechel (Lihtenštajn), Kristian Ghedina (Italija) te legendarne Slovenke Špela Pretnar, Urška Hrovat i Alenka Dovžan.

Izvor: Agencije