Lavrov: Oštro ćemo odgovoriti na zatvaranje konzulata

Sergej Lavrov, Rusija
Lavrov kaže da će osoblju biti dopušteno preseliti se u druge diplomatske misije u SAD-u (Getty Images)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak kako će Moskva će spremiti “oštar odgovor” na odluku SAD-a da zatvori konzulat Rusije u San Franciscu.

“Spremit ćemo oštar odgovor na stvari koje se pojave potpuno iznenada kako bi nam nanijele štetu i koje su isključivo vođene željom da ugroze naše odnose sa SAD-om”, rekao je Lavrov u obraćanju studentima na jednoj visokoj diplomatskoj školi u Moskvi, prenosi agencija AP.

Lavrov je ranije u petak kritizirao američku naredbu da Rusija za dva dana zatvori svoj konzulat u San Franciscu, rekavši da je Rusija SAD-u dala mjesec dana da ispuni rusku odluku o smanjenju broja osoblja u svojim diplomatskim institucijama u Rusiji, rekao je Lavrov.

Američka naredba o zatvaranju konzulata reakcija je na ruski nalog za smanjenje američkog diplomatskog osoblja u Rusiji, u razdoblju kad su odnosi između dviju zemalja vrlo zategnuti.

Preseljenje u druge diplomatske misije

State Department je ranije priopćio da je odluka o zatvaranju donesena “u duhu reciprociteta”, dodajući da je rok za zatvaranje objekata do subote 2. rujna, prenio je ranije AFP. 

“Izbacuju 35 ljudi i njihove obitelji u dva dana”, rekao je Lavrov u komentaru koji je objavila državna novinska agencija TASS, kako prenosi Hina.

Lavrov je dodao da će osoblju biti dopušteno da se preseli u druge ruske diplomatske misije u Sjedinjenim Državama.

SAD je priopćio u četvrtak da je “u potpunosti proveo” naredbu ruske Vlade o smanjenju osoblja u svojim diplomatskim predstavništvima u Rusiji.

Izvor: Agencije