Oglasi

Lavrov: Kina ne predstavlja prijetnju Rusiji

Glavni cilj saradnje Kine i Rusije je pomaganje društvenom i privrednom razvoju dviju nacija i naroda, kaže šef ruske diplomatije.
Sergej Lavrov sumnja da na ruskom Dalekom istoku i u Sibiru živi 12 miliona KinezaEPA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je kao mit navode da Kina predstavlja prijetnju za Rusiju.

"Kina ne predstavlja nikakvu prijetnju za Rusiju. Konačno rješenje pitanja rusko-kineske granice odavno je postignuto. Nepostojanje teritorijalnih zahtjeva zabilježeno je u bilateralnom Sporazumu o dobrosusjedskim odnosima i prijateljskoj suradnji iz 2001. godine", kazao je on u intervjuu ruskom listu Argumenti i fakti.

"Imajući to u vidu, za pokušaje isticanja mita o kineskoj prijetnji vidi se da potječu od onih koji su zabrinuti zbog konstruktivnog razvoja rusko-kineskih odnosa", rekao je Lavrov.

Milioni Kineza na ruskom istoku?

Komentirao je i navode da najmanje 12 milijuna Kineza živi na ruskom Dalekom istoku i na području Sibira.

Lavrov sumnja u preciznost tih podataka te ukazuje kako je zabrinutost u vezi s tim pitanjem "očito preuveličana".

"Smjer koji Rusija i Kina slijede ka jačanju dobrosusjedskih odnosa višeznačan je i dugoročan i ne pogađaju ga kratkoročne fluktuacije. Rusko-kineska suradnja nije usmjerena protiv bilo koga. Njezin glavni cilj jeste da pomaže društvenom i gospodarskom razvoju i prosperitetu naših nacija i naroda", kazao je Lavrov.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.