Lavine u Švicarskoj i Austriji, potraga za nestalima

Dvije osobe spašene su u Andermattu s lakšim povredama, ali u poslijepodnevnim satima operacija i dalje traje (EPA)

Švicarske spasilačke službe u četvrtak su pokrenule veliku operaciju spašavanja nakon što je lavina pogodila skijalište u Andermattu, objavila je policija. Istovremeno, tri lavine pogodile su i austrijski Ankogel, prenosi agencija Hina, pozivajući se na Reuters i dpa.

Dvije osobe spašene su u Andermattu s lakšim povredama, ali u poslijepodnevnim satima operacija i dalje traje. Svjedoci navode da je nekoliko osoba zatrpano snijegom, rekao je glasnogovornik lokalne policije Reto Pfister.

“Lavina je bila znatnih razmjera”, dodao je.

Videosnimak svjedoka objavljen na portalu Blick.ch prikazuje kako je lavina prekrila stazu na kojoj je bio velik broj skijaša.

Potraga u Koruškoj

Tri lavine pogodile su i Ankogel, skijalište u austrijskoj Koruškoj, otkrio je glasnogovornik tamošnje policije. Jedna lavina dogodila se izvan skijališta te je zatrpala dvoje ljudi koje se spuštalo izvan staze, piše Reuters.

Na terenu je više od 60 spasilaca, helikoptera i pasa. Glasnogovornik je naglasio da je još prerano govoriti o mogućim žrtvama.

Lavina se pokrenula izvan osigurane skijaške staze, navela je policija.

Dodaje se da se tokom potrage za zatrpanim osobama u neposrednoj blizini pokrenula druga lavina, a jedan svjedok obavijestio je vlasti da su tada možda zatrpana četiri skijaša.

Izvor: Agencije