Lakše do plata zbog zakona o zapljeni

U Hrvatskoj je stupio na snagu novi zakon o ovrhi, odnosno zapljeni.

Naplata dugova od sada je puno brža i jednostavnija, jer u cijeloj proceduri više nema sudova, već samo javni bilježnici i Finansijska agencija  FINA.

To je dobra vijest za radnike koji rade, a ne primaju platu – svog poslodavca sada mogu blokirati i bez suda.

Naravno, ako poslodavac već nije u blokadi, što je problem koji novi zakon neće riješiti.

Tračak nade

Kako je iz Zagreba izvijestila reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak, u Hrvatskoj 80.000 radnika svaki dan ide na posao, ali bez plate.

Jedan od njih je i strojarski tehničar Marijan Toplak, koji već dvije godine ne prima redovnu platu.

Zadnja isplata bila je pola plate za juli.

“Osjećaj je gorzan, kad se vi ujutro probudite, ne vidite izlaz niz svega toga, samo obećanja, iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec i tako prolaze godine, i to. Ali neko rješenje se ne vidi”, kaže Toplak.

On u novom zakonu vidi tračak nade.

Radnicima bez plata sada su potrebne samo potvrda, odnosno obračun o neisplaćenim platama od poslodavca i zahtjev za izravnom naplatom, obrazac koji se dobije u FINA-i.

“Mi smo zatražili potvrde i obećao je da ćemo kroz par dana dobiti te potvrde, poslodavac je obećao”, kaže Toplak.

Kraći rokovi

Čim radnik donese potvrdu poslodavca i ispuni zahtjev, FINA kreće u akciju.

“Ako poslodavac ima sredstava na računu, zaplijenit će se odmah, odnosno sačuvat će se sa strane da poslodavac s njima ne može raspolagati i čekat će istek od 30 dana”, pojašnjava Vinka Đurinovac iz FINA-e.

“Ukoliko u tom roku ne dođe nikakva odluka sa suda o odgodi ili o proglašenju tog prijenosa nedopuštenim, FIna će ta sredstva koja čekaju sa strane samo rasporediti na račune na koje ih treba uplatiti.

Sud će, na zahtjev poslodavca, samo iznimno zaustaviti zapljenu, najčešće samo ako poslodavac dokaže da je uplatio plate.

“Prema novom ovršnom zakonu, radnici će isplatu svojih neisplaćenih plaća dobiti u roku od mjesec dana, a dosad je taj postupak trajao nemanje godinu dana, često i mnogo duže”, izvještava Kiseljak.

“No, tih mjesec dana samo je idealan scenarij, jer u praksi će se pojaviti dva problema – prvo – velik je broj tvrtki u blokadi i drugo – što kad poslodavac radniku neće htjeti izdati potrebnu dokumentaciju.”

U drugom slučaju, rješenje je prijava inspektoratu. On mora reagirati odmah, a kazne su visoke.

Odgovorna osoba platit će 1.500 eura, a preduzeće čak 150.000 eura ako radniku ne izda obračun o neisplaćenim platama.
Blokirane kompanije mnogo su veći problem u Hrvatskoj. Trenutno ih je više od 73.000. Duguju 5,3 milijardi eura, a zapošljavaju 68.000 radnika.

Upravo zbog toga, sindikati su skeptični

“Nažalost, još uvijek imamo jako puno tvrtki sa blokiranim žiro računima, koje posluju preko povezanih društava, preko drugih žiro računa, gdje je naprosto nemoguće izvršiti ovrhu i naplatiti plaće”, kaže Gordana Palajsa iz Saveza nezavisnih sindikata Hrvatske.

“Te bi probleme trebali riješiti novi Zakon o financijskom poslovanju i izmijenjeni stečajni zakon, koji će neuredne platiše eliminirati s tržišta”, kazala je Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera