Lagarde predlaže uvođenje vjerodostojne ciljane inflacije

Christine Lagarde: Moramo temeljno analizirati sile koje u današnje vrijeme pokreću dinamiku inflacije (EPA)

Evropska centralna banka (ECB) pojačala je stratešku analizu monetarnih operacija, izjavila je predsjednica ove banke Christine Lagarde, predloživši uvođenje “vjerodostojne” ciljane inflacije, koju će razumjeti i građani.

“Moramo temeljno analizirati sile koje u današnje vrijeme pokreću dinamiku inflacije i razmisliti bismo li zbog njih trebali prilagoditi našu strategiju i kako”, poručila je na konferenciji za novinare u Frankfurtu.

“Trebali bismo imati ciljanu inflaciju koja je vjerodostojna i koju građani razumiju”, rekla je Lagarde, prenosi Fena, pozivajući se na dpa.

Fokus na ispod dva posto

Istakla je da se ECB suočio s novim okolnostima kada su u pitanju inflacija i ekonomsko okruženje.

Čelnica ECB-a objavila je ranije u septembru da su ponovo krenuli u stratešku reviziju instrumenata politike banke, koja je privremeno bila obustavljena zbog krize uzrokovane pandemijom korona virusa.

Iznoseći pojedinosti prve dugoročne analize od 2003. godine, Lagarde je tada istakla da će joj u fokusu biti ciljana godišnja stopa inflacije od nešto ispod dva posto.

Njene nove izjave pokazuju da će obuhvat analize biti puno dublji i da će zahvatiti i teme poput digitalne ekonomije i klimatskih promjena.

Inflacija je ključni pokazatelj za ECB.

‘Inflacija je igla u kompasu banke’

Bivši čelnik ove banke Jean-Claude Trichet redovno bi isticao da je inflacija igla u kompasu banke.

U istupu u srijedu Lagarde je signalizirala da bi ECB mogao slijediti primjer američke centralne banke (Fed) i kompenzirati razdoblje vrlo niske inflacije privremenim dopuštanjem viših stopa inflacije.

Fed je nedavno uveo novi pokazatelj, prosječnu inflaciju, naznačivši da neće na svaki signal jačanja inflacije reagirati podizanjem kamatnih stopa.

“Takva strategija može osnažiti kapacitete monetarne politike za stabilizaciju ekonomije u razdoblju slabosti”, poručila je predsjednica ECB-a.

Usvajanje slične strategije značilo bi da bi ECB dopustio da inflacija neko vrijeme bude iznad nivoa od dva posto, objašnjava dpa, prenosi SEEbiz.

Izvor: Agencije